Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie z suszonymi śliwkami w marynacie z wina
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1599915" data-attributes="member: 1024"><p>Zabierając się do przygotowania jednego z moich ulubionych rodzajów śledzi, ze zdziwieniem skonstatowałam, że przepisu na nie nie wpisałam do tej pory na forum, więc niniejszym nadrabiam to niedopatrzenie, sobie przy okazji oszczędzając na przyszłość konieczności szukania starego kajetu, w którym go umieściłam wiele lat temu, przepisując z Twojego Stylu. W oryginale są to rolmopsy z suszonymi śliwkami, ale że dla mnie to zbyt pracochłonna i do tego mało podzielna wersja śledzi, uprościłam wykonanie do pokrojenia filetów i przygotowania marynaty. Oczywiście chętni mogą przygotować rolmopsy.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>ok. 500 g filetów typu matias, krótko moczonych lub nawet jak niezbyt słone, dokładnie wypłukanych z zalewy i pokrojonych na ok. 3 - centymetrowe kawałki</p><p>ok. 150 g suszonych śliwek (u mnie przekrojonych na pół)</p><p>ok. 300 - 350 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>4 czubate łyżki miodu (lub więcej w przypadku bardziej wytrawnego wina; próbować! ( w oryginale do bardzo wytrawnego wina zalecano 250 g miodu)</p><p>ok. 100 ml octu winnego z czerwonego wina</p><p>przyprawy korzenne do smaku - kilka goździków i jagód ziela angielskiego, nieco gałki muszkatołowej i pieprzu, liście laurowe</p><p>szczypta soli i (opcjonalnie) cukru</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Przygotować marynatę z wina, miodu, octu winnego i przypraw. Podgrzać, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki, a pozostałą marynatę gotować 5 minut (nie dłużej). Ostudzić! </p><p>Zalać śledzie wymieszane ze śliwkami, wstawić do lodówki. Są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale można je przygotować na 3 dni przed konsumpcją.</p><p></p><p>[ATTACH=full]94116[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1599915, member: 1024"] Zabierając się do przygotowania jednego z moich ulubionych rodzajów śledzi, ze zdziwieniem skonstatowałam, że przepisu na nie nie wpisałam do tej pory na forum, więc niniejszym nadrabiam to niedopatrzenie, sobie przy okazji oszczędzając na przyszłość konieczności szukania starego kajetu, w którym go umieściłam wiele lat temu, przepisując z Twojego Stylu. W oryginale są to rolmopsy z suszonymi śliwkami, ale że dla mnie to zbyt pracochłonna i do tego mało podzielna wersja śledzi, uprościłam wykonanie do pokrojenia filetów i przygotowania marynaty. Oczywiście chętni mogą przygotować rolmopsy. Składniki: ok. 500 g filetów typu matias, krótko moczonych lub nawet jak niezbyt słone, dokładnie wypłukanych z zalewy i pokrojonych na ok. 3 - centymetrowe kawałki ok. 150 g suszonych śliwek (u mnie przekrojonych na pół) ok. 300 - 350 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 4 czubate łyżki miodu (lub więcej w przypadku bardziej wytrawnego wina; próbować! ( w oryginale do bardzo wytrawnego wina zalecano 250 g miodu) ok. 100 ml octu winnego z czerwonego wina przyprawy korzenne do smaku - kilka goździków i jagód ziela angielskiego, nieco gałki muszkatołowej i pieprzu, liście laurowe szczypta soli i (opcjonalnie) cukru Wykonanie: Przygotować marynatę z wina, miodu, octu winnego i przypraw. Podgrzać, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, wyjąć śliwki, a pozostałą marynatę gotować 5 minut (nie dłużej). Ostudzić! Zalać śledzie wymieszane ze śliwkami, wstawić do lodówki. Są gotowe do spożycia po 24 godzinach, ale można je przygotować na 3 dni przed konsumpcją. [ATTACH=full]94116[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Śledzie z suszonymi śliwkami w marynacie z wina
Top
Bottom