- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Slimaczki drożdżowe z makiem i śliwkami
20 g drożdży
75 g cukru
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
75 masła
ok 1 kg śliwek węgierek
750 g gotowego (zmielonego fabrycznie) maku
2 łyżeczki cynamonu
200 g cukru pudru
sok z cytryny
1.Drożdże, cukier, mleko, mąkę, sól, jajko i masło zagniatamy jak na ciasto drożdżowe. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.Sliwki przekrawamy na połowę.Do masy makowej dodajemy 6 łyżek wody i mieszamy.
3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 40. Rozsmarowujemy mak i zwijamy. Kroimy na 2 cm krążki, które przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie dłonią rozpłaszczamy. Na ślimaczki kładziemy połówki śliwek (skórką do ciasta) i pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni.
4.Cynamon, cukier puder i sok z cytryny mieszamy . Po wystudzeniu ciasta lukrujemy nim brzegi.
Ps 1 Wyszło mi ok 30 sztuk
Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma Für jeden Tag 09/2016

20 g drożdży
75 g cukru
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
75 masła
ok 1 kg śliwek węgierek
750 g gotowego (zmielonego fabrycznie) maku
2 łyżeczki cynamonu
200 g cukru pudru
sok z cytryny
1.Drożdże, cukier, mleko, mąkę, sól, jajko i masło zagniatamy jak na ciasto drożdżowe. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
2.Sliwki przekrawamy na połowę.Do masy makowej dodajemy 6 łyżek wody i mieszamy.
3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 40. Rozsmarowujemy mak i zwijamy. Kroimy na 2 cm krążki, które przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie dłonią rozpłaszczamy. Na ślimaczki kładziemy połówki śliwek (skórką do ciasta) i pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni.
4.Cynamon, cukier puder i sok z cytryny mieszamy . Po wystudzeniu ciasta lukrujemy nim brzegi.
Ps 1 Wyszło mi ok 30 sztuk
Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma Für jeden Tag 09/2016