Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ślimaczki drożdżowe z makiem i śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1612617" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Slimaczki drożdżowe z makiem i śliwkami</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95322[/ATTACH]</p><p></p><p>20 g drożdży</p><p>75 g cukru</p><p>250 ml ciepłego mleka</p><p>500 g mąki</p><p>1 1/2 łyżeczki soli</p><p>1 jajko</p><p>75 masła</p><p>ok 1 kg śliwek węgierek</p><p>750 g gotowego (zmielonego fabrycznie) maku</p><p>2 łyżeczki cynamonu</p><p>200 g cukru pudru</p><p>sok z cytryny</p><p></p><p>1.Drożdże, cukier, mleko, mąkę, sól, jajko i masło zagniatamy jak na ciasto drożdżowe. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.</p><p>2.Sliwki przekrawamy na połowę.Do masy makowej dodajemy 6 łyżek wody i mieszamy.</p><p>3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 40. Rozsmarowujemy mak i zwijamy. Kroimy na 2 cm krążki, które przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie dłonią rozpłaszczamy. Na ślimaczki kładziemy połówki śliwek (skórką do ciasta) i pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni.</p><p>4.Cynamon, cukier puder i sok z cytryny mieszamy . Po wystudzeniu ciasta lukrujemy nim brzegi.</p><p></p><p>Ps 1 Wyszło mi ok 30 sztuk</p><p>Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma Für jeden Tag 09/2016</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1612617, member: 140"] [SIZE=14][B]Slimaczki drożdżowe z makiem i śliwkami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95322[/ATTACH] 20 g drożdży 75 g cukru 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 75 masła ok 1 kg śliwek węgierek 750 g gotowego (zmielonego fabrycznie) maku 2 łyżeczki cynamonu 200 g cukru pudru sok z cytryny 1.Drożdże, cukier, mleko, mąkę, sól, jajko i masło zagniatamy jak na ciasto drożdżowe. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. 2.Sliwki przekrawamy na połowę.Do masy makowej dodajemy 6 łyżek wody i mieszamy. 3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 60 x 40. Rozsmarowujemy mak i zwijamy. Kroimy na 2 cm krążki, które przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie dłonią rozpłaszczamy. Na ślimaczki kładziemy połówki śliwek (skórką do ciasta) i pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni. 4.Cynamon, cukier puder i sok z cytryny mieszamy . Po wystudzeniu ciasta lukrujemy nim brzegi. Ps 1 Wyszło mi ok 30 sztuk Ps 2 Przepis pochodzi z czasopisma Für jeden Tag 09/2016 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ślimaczki drożdżowe z makiem i śliwkami
Top
Bottom