Pyszne slimaki cynamonowe, w hurtowych ilosciach na fajna impreze
Podobne do bajaderkowych ale ja nie robilam nigdy bajaderkowych wiec nie wiem jak w smaku
i tak...w przepisie nie ma jajek.
1/2 kostki drozdzy (50 gramów)
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki letniego mleka
1/2 lyzeczki soli
7 szklanek maki tortowej
2/3 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej
i do farszu:
cynamon, cukier, 1/3 Kasi rozpuszczonej
Drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem i poczekać aż zaczną bąbelkować, troche popracuja. Ciasto drozdzowe dobrze wyrobic, ale tak naprawde sie postaraca trudne to nie jest bo nie klei sie zbytnio, i niech rosnie z godzine.
Potem podzielic na 4 czesci, rozwalkowac posmarowac placek maslem, potem posypac obficie cukrem i cynamonem, zwinac w rulonik i kroic.
Pozwolic urosnac slimakom zanim wlozy sie je do piekarnika a tuz po krojeniu.
Przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajem ale niekoniecznie, piec najlepiej na papierze do pieczenia.w piekarniku nagrzanym do 180 C do zarumienienia.
a tutaj przed pieczeniem:
Podobne do bajaderkowych ale ja nie robilam nigdy bajaderkowych wiec nie wiem jak w smaku

1/2 kostki drozdzy (50 gramów)
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki letniego mleka
1/2 lyzeczki soli
7 szklanek maki tortowej
2/3 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej
i do farszu:
cynamon, cukier, 1/3 Kasi rozpuszczonej
Drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem i poczekać aż zaczną bąbelkować, troche popracuja. Ciasto drozdzowe dobrze wyrobic, ale tak naprawde sie postaraca trudne to nie jest bo nie klei sie zbytnio, i niech rosnie z godzine.
Potem podzielic na 4 czesci, rozwalkowac posmarowac placek maslem, potem posypac obficie cukrem i cynamonem, zwinac w rulonik i kroic.
Pozwolic urosnac slimakom zanim wlozy sie je do piekarnika a tuz po krojeniu.
Przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajem ale niekoniecznie, piec najlepiej na papierze do pieczenia.w piekarniku nagrzanym do 180 C do zarumienienia.

a tutaj przed pieczeniem: