Ślimaki cynamonowe

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Pyszne slimaki cynamonowe, w hurtowych ilosciach na fajna impreze

Podobne do bajaderkowych ale ja nie robilam nigdy bajaderkowych wiec nie wiem jak w smaku
icon_smile.gif
i tak...w przepisie nie ma jajek.

1/2 kostki drozdzy (50 gramów)
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki letniego mleka
1/2 lyzeczki soli
7 szklanek maki tortowej
2/3 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej

i do farszu:

cynamon, cukier, 1/3 Kasi rozpuszczonej

Drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem i poczekać aż zaczną bąbelkować, troche popracuja. Ciasto drozdzowe dobrze wyrobic, ale tak naprawde sie postaraca trudne to nie jest bo nie klei sie zbytnio, i niech rosnie z godzine.

Potem podzielic na 4 czesci, rozwalkowac posmarowac placek maslem, potem posypac obficie cukrem i cynamonem, zwinac w rulonik i kroic.
Pozwolic urosnac slimakom zanim wlozy sie je do piekarnika a tuz po krojeniu.
Przed pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajem ale niekoniecznie, piec najlepiej na papierze do pieczenia.w piekarniku nagrzanym do 180 C do zarumienienia.

slimaki.jpg


slimaki1.jpg


slimaki2.jpg


a tutaj przed pieczeniem:

slimaki3.jpg


slimaki6.jpg


slimaki7.jpg


slimaki8.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy