Śliwki pieczone

wokkasz

Member
Gru 31, 2008
206
0
0
Śliwki można jeść same jak i w wersji którą teraz podałem


Składniki:
-śliwki (tyle ile mamy lub ile nam potrzeba)
-opakowanie cukru waniliowego (na jakieś 15 większych śliwek)
-cynamon
-połówka cytryny


opcjonalnie: biszkopt, bita śmietana lub jakiś dobry krem

Śliwki odpestkować i przekroić na pół. ułożyć na ruszcie, posypać cukrem waniliowym, cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika na jakieś 200st. na około 15 minut (ja nie patrzyłem na czas)

Jemy śliwki - elegancko odchodzą od skórki, a jeśli mamy okazję do zaserwowania eleganckiego deseru robimy następująco:

Z biszkoptu wykrawamy szklanką porcje, na które kładziemy po śliwce (bez skórki i jeszcze ciepłej) - na to spory kleks (lub jeśli w spreju to jakąś spirala) bitej śmietany. Można posypać cynamonem lub zrobic do tego jeszcze jakąś polewę.

Jeśli nie chcemy marnować biszkoptu (który oczywiście potem i tak sie jakoś wykorzysta) można go pokroić na zwykłe kwadraty, ale tak jest po prostu ładniej.



Zdjęcie samych śliwek, ale zależało mi, by goście dostali deser z jeszcze ciepłą śliwką (następnym razem zrobię dla mniejszego grona to na pewno będzie zdjęcie)
 

Załączniki

  • 9129ee8424ef16f72b45cac7a7bf6ebb.jpg
    9129ee8424ef16f72b45cac7a7bf6ebb.jpg
    70.3 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy