Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Śliwki pieczone
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="wokkasz" data-source="post: 889623" data-attributes="member: 13225"><p>Śliwki można jeść same jak i w wersji którą teraz podałem</p><p></p><p></p><p><u>Składniki:</u></p><p>-śliwki (tyle ile mamy lub ile nam potrzeba)</p><p>-opakowanie cukru waniliowego (na jakieś 15 większych śliwek)</p><p>-cynamon</p><p>-połówka cytryny</p><p></p><p></p><p>opcjonalnie: biszkopt, bita śmietana lub jakiś dobry krem</p><p></p><p>Śliwki odpestkować i przekroić na pół. ułożyć na ruszcie, posypać cukrem waniliowym, cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika na jakieś 200st. na około 15 minut (ja nie patrzyłem na czas)</p><p></p><p>Jemy śliwki - elegancko odchodzą od skórki, a jeśli mamy okazję do zaserwowania eleganckiego deseru robimy następująco:</p><p></p><p>Z biszkoptu wykrawamy szklanką porcje, na które kładziemy po śliwce (bez skórki i jeszcze ciepłej) - na to spory kleks (lub jeśli w spreju to jakąś spirala) bitej śmietany. Można posypać cynamonem lub zrobic do tego jeszcze jakąś polewę.</p><p></p><p>Jeśli nie chcemy marnować biszkoptu (który oczywiście potem i tak sie jakoś wykorzysta) można go pokroić na zwykłe kwadraty, ale tak jest po prostu ładniej.</p><p></p><p></p><p></p><p>Zdjęcie samych śliwek, ale zależało mi, by goście dostali deser z jeszcze ciepłą śliwką (następnym razem zrobię dla mniejszego grona to na pewno będzie zdjęcie)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="wokkasz, post: 889623, member: 13225"] Śliwki można jeść same jak i w wersji którą teraz podałem [U]Składniki:[/U] -śliwki (tyle ile mamy lub ile nam potrzeba) -opakowanie cukru waniliowego (na jakieś 15 większych śliwek) -cynamon -połówka cytryny opcjonalnie: biszkopt, bita śmietana lub jakiś dobry krem Śliwki odpestkować i przekroić na pół. ułożyć na ruszcie, posypać cukrem waniliowym, cynamonem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika na jakieś 200st. na około 15 minut (ja nie patrzyłem na czas) Jemy śliwki - elegancko odchodzą od skórki, a jeśli mamy okazję do zaserwowania eleganckiego deseru robimy następująco: Z biszkoptu wykrawamy szklanką porcje, na które kładziemy po śliwce (bez skórki i jeszcze ciepłej) - na to spory kleks (lub jeśli w spreju to jakąś spirala) bitej śmietany. Można posypać cynamonem lub zrobic do tego jeszcze jakąś polewę. Jeśli nie chcemy marnować biszkoptu (który oczywiście potem i tak sie jakoś wykorzysta) można go pokroić na zwykłe kwadraty, ale tak jest po prostu ładniej. Zdjęcie samych śliwek, ale zależało mi, by goście dostali deser z jeszcze ciepłą śliwką (następnym razem zrobię dla mniejszego grona to na pewno będzie zdjęcie) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Śliwki pieczone
Bottom