Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śliwki w kremie śmietankowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 532634" data-attributes="member: 2721"><p><strong>Śliwki ( lub inne owoce ) w kremie śmietankowym</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]45566[/ATTACH]</p><p><u></u></p><p><u>na ciasto:</u></p><p>200 g mąki pszennej tortowej</p><p>100 g masła</p><p>50 g cukru</p><p>1 jajko S</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>owoce</p><p></p><p><u>na krem:</u></p><p>śmietanka UHT 12% ok. 250g (ja zazwyczaj robię z Łowicką)</p><p>3 łyżki mąki kartoflanej, czubate</p><p>2 jajka</p><p>4-6 łyżek cukru</p><p>cukier waniliowy</p><p></p><p>Masło rozpuścić.</p><p>Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia. ( tortownica 24 cm.) Ciasto rumienimy w nagrzanym piekarniku ok.10 min.</p><p></p><p>Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem.</p><p></p><p>Na zrumieniony spód wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem. Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście <u>rozcięciem do góry</u>.</p><p></p><p>Zapiekamy 30-35 min w 180st.</p><p></p><p>Pozwalamy ciastu <strong>wystygnąć w formie</strong> i dopiero potem kroimy.</p><p></p><p>Edit: 30.05.2011. udoskonalona receptura ciasta.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 532634, member: 2721"] [B]Śliwki ( lub inne owoce ) w kremie śmietankowym[/B] [ATTACH=full]45566[/ATTACH] [U] na ciasto:[/U] 200 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 50 g cukru 1 jajko S 1 łyżeczka proszku do pieczenia owoce [U]na krem:[/U] śmietanka UHT 12% ok. 250g (ja zazwyczaj robię z Łowicką) 3 łyżki mąki kartoflanej, czubate 2 jajka 4-6 łyżek cukru cukier waniliowy Masło rozpuścić. Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciastem wylepić dno i boki formy do pieczenia. ( tortownica 24 cm.) Ciasto rumienimy w nagrzanym piekarniku ok.10 min. Z podanych składników przygotowujemy krem-sos, ucierając je mikserem. Na zrumieniony spód wykładamy przygotowane owoce i zalewamy je sosem. Jeśli robimy ze śliwek, kroimy je na pół w poprzek, wyjmujemy pestkę i ustawiamy na cieście [U]rozcięciem do góry[/U]. Zapiekamy 30-35 min w 180st. Pozwalamy ciastu [B]wystygnąć w formie[/B] i dopiero potem kroimy. Edit: 30.05.2011. udoskonalona receptura ciasta. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Śliwki w kremie śmietankowym
Top
Bottom