Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki w occie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alik" data-source="post: 167735" data-attributes="member: 576"><p>1 kg śliwek bez pestek /węgierki/</p><p>0,5 kg cukru</p><p></p><p>zalewa:</p><p>1 szklanka octu 10</p><p>1 szklanka wody </p><p>goździki </p><p></p><p>Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na pół dnia. Następnie odlać ocet, śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, zamknąć /nie trzeba pasteryzować/.</p><p>Odlany ze śliwek ocet zlać do butelek - też do wykorzystania w przyszłości w kuchni zamiast octu zwykłego / np.do sałatek, zakwaszenia barszczu czerwonego/.</p><p></p><p>Uwagi dodatkowe:</p><p>Ja zalewam śliwki octem przeważnie wieczorem i pozostawiam na noc.</p><p>Ocet tylko odlać, czyli nie osuszać śliwek całkowicie.</p><p>W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa.</p><p>Śliwki są jędrne, dość twarde i smaczne,</p><p></p><p>Przepis ten dostałam kiedyś od mamy mojej przyjaciółki i stosuję go od wielu lat.</p><p>Sliweczki te są pyszne m.in.do śledzi, które przyrządzam /śledzie, śliwki, cebula czerwona, majonez/.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alik, post: 167735, member: 576"] 1 kg śliwek bez pestek /węgierki/ 0,5 kg cukru zalewa: 1 szklanka octu 10 1 szklanka wody goździki Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać śliwki i pozostawić na pół dnia. Następnie odlać ocet, śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, zamknąć /nie trzeba pasteryzować/. Odlany ze śliwek ocet zlać do butelek - też do wykorzystania w przyszłości w kuchni zamiast octu zwykłego / np.do sałatek, zakwaszenia barszczu czerwonego/. Uwagi dodatkowe: Ja zalewam śliwki octem przeważnie wieczorem i pozostawiam na noc. Ocet tylko odlać, czyli nie osuszać śliwek całkowicie. W trakcie przechowywania cukier się rozpuści i wytworzy się swego rodzaju zalewa. Śliwki są jędrne, dość twarde i smaczne, Przepis ten dostałam kiedyś od mamy mojej przyjaciółki i stosuję go od wielu lat. Sliweczki te są pyszne m.in.do śledzi, które przyrządzam /śledzie, śliwki, cebula czerwona, majonez/. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki w occie
Top
Bottom