Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki w słodkiej marynacie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bea_73" data-source="post: 890935" data-attributes="member: 17243"><p>Powiem jedno : przepyszne! Idealne do jesienno-zimowych deserow, lodow czy ciast. Przepis z 'Poradnika Domowego' sprzed dobrych kilkunastu lat. </p><p></p><p><strong>Śliwki w słodkiej marynacie</strong></p><p></p><p>2 kg śliwek</p><p>4 szklanki wody</p><p>4 szklanki cukru</p><p>4 łyżeczki kwasku cytynowego</p><p>przyprawy : gozdziki, cynamon, świeży imbir</p><p>lub : gorczyca, ziele angielskie, pieprz</p><p></p><p>Śliwki - dojrzałe lecz jędrne - umyć, nadkroić z jednej strony, wypestkować; do jednej ze śliwek włożyć 2 goździki, mały kawałek cynamonu i imbiru lub 2 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Śliwkę z przyprawami umiejscowić na dnie słoika i ułożyć resztę śliwek nie uciskając ich zbyt mocno w słoiku.</p><p>Wodę zagotować z cukrem, następnie dodać kwasek cytrynowy, zalać wrzątkiem owoce, słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować jak zazwyczaj (w zależności od wielkości słoików pasteryzuję je od 15 do 20 minut)</p><p>Wystudzone słoiki odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 2 miesiące.</p><p></p><p>[ATTACH=full]45200[/ATTACH]</p><p></p><p>(przepis <a href="http://www.beawkuchni.com/2009/09/zapasy-przetwory-sliwki.html" target="_blank">rowniez tutaj</a>)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bea_73, post: 890935, member: 17243"] Powiem jedno : przepyszne! Idealne do jesienno-zimowych deserow, lodow czy ciast. Przepis z 'Poradnika Domowego' sprzed dobrych kilkunastu lat. [B]Śliwki w słodkiej marynacie[/B] 2 kg śliwek 4 szklanki wody 4 szklanki cukru 4 łyżeczki kwasku cytynowego przyprawy : gozdziki, cynamon, świeży imbir lub : gorczyca, ziele angielskie, pieprz Śliwki - dojrzałe lecz jędrne - umyć, nadkroić z jednej strony, wypestkować; do jednej ze śliwek włożyć 2 goździki, mały kawałek cynamonu i imbiru lub 2 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i kilka ziarenek gorczycy. Śliwkę z przyprawami umiejscowić na dnie słoika i ułożyć resztę śliwek nie uciskając ich zbyt mocno w słoiku. Wodę zagotować z cukrem, następnie dodać kwasek cytrynowy, zalać wrzątkiem owoce, słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować jak zazwyczaj (w zależności od wielkości słoików pasteryzuję je od 15 do 20 minut) Wystudzone słoiki odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 2 miesiące. [ATTACH=full]45200[/ATTACH] (przepis [URL="http://www.beawkuchni.com/2009/09/zapasy-przetwory-sliwki.html"]rowniez tutaj[/URL]) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Śliwki w słodkiej marynacie
Top
Bottom