Troszkę inne powidła. Pomarańcze, goździki i śliwowica dodają im wykwintności.
ilość: 4 słoiki po 0,33 l
2 kg śliwek węgierek (lub pół na pół węgierek i renklod, będzie ciekawszy kolor i smak)
300-400g cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/4 szkl soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
50 ml śliwowicy
Usunąć pestki i pokroić sliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu. Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 min. przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę.
Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min.
dodatkowe informacje
Ilość cukru zależy od dojrzałości sliwek i własnych upodobań.
ilość: 4 słoiki po 0,33 l

2 kg śliwek węgierek (lub pół na pół węgierek i renklod, będzie ciekawszy kolor i smak)
300-400g cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/4 szkl soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
50 ml śliwowicy
Usunąć pestki i pokroić sliwki w plasterki. Rozgotować śliwki w soku pomarańczowym. Gdy będą już dobrze rozgotowane dodać cukier i smażyć jeszcze 2 godziny na minimalnym ogniu. Następnego dnia smażyć do zgęstnienia (ok. 2,5 godz). 20 min. przed końcem dodać skórkę z pomarańczy i śliwowicę.
Gorące powidła przekładać do wygotowanych słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować 15 min.
dodatkowe informacje
Ilość cukru zależy od dojrzałości sliwek i własnych upodobań.