Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Slodki makijaz czyli poskromienie tortow
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="h-elen" data-source="post: 956580" data-attributes="member: 7687"><p>Kiedyś jak jeszcze nie miałam foremek sercowych, to robiłam z okrągłego biszkopta. Można też z kwadratu lub prostokąta wyciąć ale metoda z okrągłego jest o tyle lepsza, że nie ma wiele ścinków.</p><p>Można to zrobić tak: </p><p>koło umownie podzielić na cztery (czy jak kto woli, przkreślić na krzyż) żeby były widoczne ćwiartki okręgu. W jednym punkcie styku kreski z okręgiem odciąć 1/4 część okręgu, np. w prawo. Z tego samego punktu odkroić kolejną 1/4 część koła - teraz w lewo. Oba półksiężyce dołożyć u góry ale trochę trzeba podrównać krzywizny u góry żeby półksiężyce miały dobry styk.</p><p>Nie wiem czy zrozumiale to napisałam. A może z papieru wytnij koło i zrób próbę na papierze - z ciastem będzie tak samo.</p><p>Co do przekładania, łatwiej Ci będzie te trzy części przekroić i posmarować masą jako odzielne a dopiero przed ostatecznym obłożeniem (posmarowaniem boków i góry) docisnąć elementy.</p><p>Powodzenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="h-elen, post: 956580, member: 7687"] Kiedyś jak jeszcze nie miałam foremek sercowych, to robiłam z okrągłego biszkopta. Można też z kwadratu lub prostokąta wyciąć ale metoda z okrągłego jest o tyle lepsza, że nie ma wiele ścinków. Można to zrobić tak: koło umownie podzielić na cztery (czy jak kto woli, przkreślić na krzyż) żeby były widoczne ćwiartki okręgu. W jednym punkcie styku kreski z okręgiem odciąć 1/4 część okręgu, np. w prawo. Z tego samego punktu odkroić kolejną 1/4 część koła - teraz w lewo. Oba półksiężyce dołożyć u góry ale trochę trzeba podrównać krzywizny u góry żeby półksiężyce miały dobry styk. Nie wiem czy zrozumiale to napisałam. A może z papieru wytnij koło i zrób próbę na papierze - z ciastem będzie tak samo. Co do przekładania, łatwiej Ci będzie te trzy części przekroić i posmarować masą jako odzielne a dopiero przed ostatecznym obłożeniem (posmarowaniem boków i góry) docisnąć elementy. Powodzenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Masy i kremy, nie tylko do tortów
Slodki makijaz czyli poskromienie tortow
Top
Bottom