- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
z Łatwej Kuchni Tajskiej - KEna Homa
175 g czerwonych chilli - świeżych - drobno posiekanych (można usunąć pestki)
3 łzyżki grubo posiekanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu z białego ryżu lub octu słodowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku
150 ml wody
wszystkie składniki wrzucić do woka / garnka i zagotować, zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i gotować 15 minut. Zdjąc z ognia, ostudzić
utrzeć w mikserze na gładką masę i podgrzewać ok 3 minut, dzięki czemu sos będzie miał wyraźniejszy smak. Można dodać więcej soli...
Po ostygnięciu sos jest gotowy do jedzenia. Mozna przechowywac w lodówce (niestety nie napisano jak długo)
175 g czerwonych chilli - świeżych - drobno posiekanych (można usunąć pestki)
3 łzyżki grubo posiekanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu z białego ryżu lub octu słodowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju roślinnego
sól do smaku
150 ml wody
wszystkie składniki wrzucić do woka / garnka i zagotować, zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i gotować 15 minut. Zdjąc z ognia, ostudzić
utrzeć w mikserze na gładką masę i podgrzewać ok 3 minut, dzięki czemu sos będzie miał wyraźniejszy smak. Można dodać więcej soli...
Po ostygnięciu sos jest gotowy do jedzenia. Mozna przechowywac w lodówce (niestety nie napisano jak długo)
Ostatnią edycję dokonał moderator: