Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodkie sosy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 4633" data-attributes="member: 80"><p>Mam kilka czekoladowych w moich zbiorach:</p><p></p><p><strong>Sos orzechowy mocha</strong></p><p></p><p>1 łyżka kawy rozpuszczalnej</p><p>1 łyżka wrzącej wody</p><p>1/2 szkl śmietany kremówki</p><p>1/3 szkl cukru</p><p>1/2 szkl masła</p><p>200g gorzkiej czekolady</p><p>2 żółtka</p><p>3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich</p><p></p><p>Rozpuścić kawę w gorącej wodzie.</p><p>W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia. </p><p></p><p>W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy.</p><p>Podawać ciepły do lodów.</p><p></p><p><strong>Sos czekoladowo-migdałowy</strong></p><p></p><p>200g gorzkiej czekolady</p><p>1/4 szkl kremówki</p><p>2 łyżki masła</p><p>szczypta soli</p><p>1/4 szkl migdałów zrumienionych i grubo posiekanych</p><p>2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego</p><p></p><p>W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami. </p><p>Podawać j/w.</p><p></p><p><strong>Sos czekoladowy</strong></p><p></p><p>200 ml mleka</p><p>40g kakao, </p><p>2 żóltka, </p><p>50g cukru pudru, </p><p>10g mąki ziemniaczanej, </p><p>50g masla, </p><p>laska wanilii</p><p></p><p>Mleko zagotowac z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszac z mala iloscia zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszajac, zagotowac. Zółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną woda, mieszać do wystudzenia dodajac po kawałku masło. </p><p>[/list]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 4633, member: 80"] Mam kilka czekoladowych w moich zbiorach: [B]Sos orzechowy mocha[/B] 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzącej wody 1/2 szkl śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 1/2 szkl masła 200g gorzkiej czekolady 2 żółtka 3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich Rozpuścić kawę w gorącej wodzie. W rondlu wymieszać kremówkę i cukier, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać masło, drobno połamaną czekoladę i kawę. Mieszać aż będzie gładkie, zdjąć z ognia. W misce ubić żółtka, dodać do nich stopniowo 2 łyżki czekoladowej mikstury, wymieszać. Wlać powoli, mieszając do reszty czekoladowej mikstury. Ogrzewać na małym ogniu ok. 3 min. Dodać orzechy. Podawać ciepły do lodów. [B]Sos czekoladowo-migdałowy[/B] 200g gorzkiej czekolady 1/4 szkl kremówki 2 łyżki masła szczypta soli 1/4 szkl migdałów zrumienionych i grubo posiekanych 2 łyżki likieru Amaretto lub innego migdałowego W rondlu rozpuścić na małym ogniu połamaną czekoladę, kremówkę, masło, sól i mieszać, aż będzie gładkie. Zdjąć z ognia. Wymieszać z likierem i migdałami. Podawać j/w. [B]Sos czekoladowy[/B] 200 ml mleka 40g kakao, 2 żóltka, 50g cukru pudru, 10g mąki ziemniaczanej, 50g masla, laska wanilii Mleko zagotowac z rozkrojoną wanilią. Kakao i mąkę ziemniaczaną wymieszac z mala iloscia zimnej wody, wlewać powoli do gorącego mleka ciągle mieszajac, zagotowac. Zółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorący sos nadal mieszając. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z zimną woda, mieszać do wystudzenia dodajac po kawałku masło. [/list] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodkie sosy*
Top
Bottom