Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodkie sosy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 4634" data-attributes="member: 108"><p>W jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika domowego znalazłam m.in. takie:</p><p></p><p><strong>miodowo-cytrynowy</strong></p><p></p><p>3 łyżki płynnego miodu</p><p>sok z połowy cytryny</p><p>1/2 łyżeczki cukru waniliowego</p><p></p><p>Wymieszać sok z cukrem, dodać miód, znowu wymieszać. </p><p>Do owoców i sałatek.</p><p></p><p><strong>miodowo-winny</strong></p><p></p><p>Takie same ilości płynnego miodu i białego półsłodkiego wina wymieszać.</p><p></p><p><strong>śliwkowy</strong></p><p></p><p>30 dag śliwek</p><p>1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina</p><p>4 łyżki cukru</p><p>5 goździków</p><p>szczypta cynamonu</p><p></p><p>Wino z goździkami i cynamonem gotować 10 minut.</p><p>Śliwki wypestkować i zmiksować, dodać cukier, gotować kilka minut, połączyć z przecedzonym winem, chwilę pogotować. </p><p>Ostudzone podawać do lodów i deserów.</p><p></p><p><strong>toffi</strong></p><p></p><p>10 dag brązowego cukru</p><p>5 dag masła</p><p>1/2 szklanki wody</p><p></p><p>Składniki podgrzewać, aż cukier sie rozpuści, zagotować. Gotować 5 minut do uzyskania konsystencji syropu, ostudzić.</p><p>Do ciast i deserów.</p><p></p><p>***</p><p></p><p>Ten ostatni sosik robiłam, ale po 20 minutach gotowania daleko mu było do konsystencji syropu. Następnym razem zmniejszę ilość wody. A w smaku pyszny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 4634, member: 108"] W jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika domowego znalazłam m.in. takie: [B]miodowo-cytrynowy[/B] 3 łyżki płynnego miodu sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Wymieszać sok z cukrem, dodać miód, znowu wymieszać. Do owoców i sałatek. [B]miodowo-winny[/B] Takie same ilości płynnego miodu i białego półsłodkiego wina wymieszać. [B]śliwkowy[/B] 30 dag śliwek 1/2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina 4 łyżki cukru 5 goździków szczypta cynamonu Wino z goździkami i cynamonem gotować 10 minut. Śliwki wypestkować i zmiksować, dodać cukier, gotować kilka minut, połączyć z przecedzonym winem, chwilę pogotować. Ostudzone podawać do lodów i deserów. [B]toffi[/B] 10 dag brązowego cukru 5 dag masła 1/2 szklanki wody Składniki podgrzewać, aż cukier sie rozpuści, zagotować. Gotować 5 minut do uzyskania konsystencji syropu, ostudzić. Do ciast i deserów. *** Ten ostatni sosik robiłam, ale po 20 minutach gotowania daleko mu było do konsystencji syropu. Następnym razem zmniejszę ilość wody. A w smaku pyszny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodkie sosy*
Top
Bottom