Slodkie ziemniaki, bataty

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo prosty sposob przygotowania slodkich ziemniakow. Moga byc daniem samym w sobie, podane na przyglad z tresciwa surowka czy salatka, lub dodatkiem do drobiu, ryb czy innych mies. U nas czesto tak przygotowane podajemy z grilowana/pieczona/smazona ryba.

Bataty, skorka dokladnie wyszorowana i nakluta nozem/widelcem
maslo
sol
pieprz
przyprawy
creme fraiche
szczypiorek
kolendra

Piec rozgrzewam 200C. Blache do pieczenia wykladam folia, ukladam na niej sprawione bataty. Pieke ok 40-45 min, az stana sie prawie miekkie.

Gotowe, wyjmuje z pieca, przekrawam wzdluz na pol, a nastepnie kroje miazsz w kratke. Trzeba uwazac aby nie przekroic spodu. Ziemniaki nie powinny byc zbyt miekkie, maja nadal trzymac ksztalt. Na ziemniakach rozsmarowuje maslo (1 lyzeczke na polowke batata) tak aby rozpuscilo sie i splynelo pomiedzy kostki. Sole, pieprze, przyprawiam (ulubione przyprawy, to co jest pod reka, dzis domowa mieszanka chilli, czosnku, ziol, czerwonego pieprzu).

Teraz rozgrzewam grill i umieszczam pod nim blache na 5-6 minut, az bataty zaczna sie przypiekac.

Twice_Baked_Sweet_Potatoes_1.jpg

W tym czasie smietane mieszam z posiekanym szczypiorkiem i taka rozsmarowuje na goracych ziemniakach. Ponownie wkladam pod grill, na pare chwil zaledwie. Przed podaniem okraszam posiekana kolendra.

Twice_Baked_Sweet_Potato.jpg

Załączniki

• Twice_Baked_Sweet_Potato.jpg
    Twice_Baked_Sweet_Potato.jpg
    115 KB · Wyświetleń: 2
  • Twice_Baked_Sweet_Potatoes_1.jpg
    Twice_Baked_Sweet_Potatoes_1.jpg
    125.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Zrobiłam właśnie na obiad do panierowanych boczniaków.
Tylko ja bataty ugotowałam, bo jakoś tak sobie zapamiętałam... Później rozkroiłam, zrobiłam kostkę i wstawiłam pod grila w kuchence, Fajne, smaczne
icon_smile.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
U nas juz byly dwa razy. Najpierw bataty wlozylam do mikrofali na 9 minut, a potem juz jak w przepisie. No, prawie, bo zamiast smietany uzylam serka kremowego wymieszanego ze szczypiorkiem i parmezanem. Pycha!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Moniaku, szybka jestes. Sprobuj z pieczonymi.

Aniutko, dwa razy juz? Serek , a nawet jogurt , jak najbardziej tu pasuje.
Parmezan oczywscie tez, nawet cheddar czy ser kozi, miekki, twardy, co tam mam pod reka. Musze wyprobowac z tartym haloumi i mieta, wyobrazam sobie, ze utworzy sie super apetyczna skorupka. Dam znac.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Dwa razy bo jakis czas temu wspomnialas o tych batatach w jednym z watkow. No i mnie natchnelo
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Fakt, wspominalam. I pewnie jeszcze nie raz wspomne
icon_wink.gif

Teraz w nowej wersji mi chodza po glowie - deserowej, ale nic nie mowie, poki nie zrobie
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Och Ty! Albo doskonale orientujesz sie w moich smakach, albo to zwyczajny fluke
icon_wink.gif

He he, a sernik mial byc z pekanami ale mnie te marshmallows bardzo kusily
icon_mrgreen.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Właśnie zjadłam, przepyszne!
Było bez szczypiorku. Na śmietanę poszły płatki parmezanu i po upieczeniu kolendra.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pieknie. Tez mi z parmezanem bardzo smakuja. A testowalas juz tartym haloumi i mieta? Bardzo mnie kusi taki zestaw.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Nie, nie testowałam. Dzisiaj pierwszy raz je robiłam, ale na pewno nie ostatni, więc kiedyś przetestuję
icon_smile.gif

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
tatter @ 10 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1567203Och Ty! Albo doskonale orientujesz sie w moich smakach, albo to zwyczajny fluke
icon_wink.gif

He he, a sernik mial byc z pekanami ale mnie te marshmallows bardzo kusily
icon_mrgreen.gif
Po prostu czatuje pod Twoim oknem i widze co tam wyjmujesz ze spizarki
icon_mrgreen.gif

A tak na serio, to tutaj bardzo popularne polaczenie - slodkie ziemniaki, orzechy pekan i pianki marshmallow.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wiem, wiem, moje kolezanki amerykanskie wychwalaja swoje zapiekanki z batatow, pekanow i marshmallow nieustannie. Czulam sie zobowiazana do zrobienia
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy