- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Bardzo prosty sposob przygotowania slodkich ziemniakow. Moga byc daniem samym w sobie, podane na przyglad z tresciwa surowka czy salatka, lub dodatkiem do drobiu, ryb czy innych mies. U nas czesto tak przygotowane podajemy z grilowana/pieczona/smazona ryba.
Bataty, skorka dokladnie wyszorowana i nakluta nozem/widelcem
maslo
sol
pieprz
przyprawy
creme fraiche
szczypiorek
kolendra
Piec rozgrzewam 200C. Blache do pieczenia wykladam folia, ukladam na niej sprawione bataty. Pieke ok 40-45 min, az stana sie prawie miekkie.
Gotowe, wyjmuje z pieca, przekrawam wzdluz na pol, a nastepnie kroje miazsz w kratke. Trzeba uwazac aby nie przekroic spodu. Ziemniaki nie powinny byc zbyt miekkie, maja nadal trzymac ksztalt. Na ziemniakach rozsmarowuje maslo (1 lyzeczke na polowke batata) tak aby rozpuscilo sie i splynelo pomiedzy kostki. Sole, pieprze, przyprawiam (ulubione przyprawy, to co jest pod reka, dzis domowa mieszanka chilli, czosnku, ziol, czerwonego pieprzu).
Teraz rozgrzewam grill i umieszczam pod nim blache na 5-6 minut, az bataty zaczna sie przypiekac.
W tym czasie smietane mieszam z posiekanym szczypiorkiem i taka rozsmarowuje na goracych ziemniakach. Ponownie wkladam pod grill, na pare chwil zaledwie. Przed podaniem okraszam posiekana kolendra.

Bataty, skorka dokladnie wyszorowana i nakluta nozem/widelcem
maslo
sol
pieprz
przyprawy
creme fraiche
szczypiorek
kolendra
Piec rozgrzewam 200C. Blache do pieczenia wykladam folia, ukladam na niej sprawione bataty. Pieke ok 40-45 min, az stana sie prawie miekkie.
Gotowe, wyjmuje z pieca, przekrawam wzdluz na pol, a nastepnie kroje miazsz w kratke. Trzeba uwazac aby nie przekroic spodu. Ziemniaki nie powinny byc zbyt miekkie, maja nadal trzymac ksztalt. Na ziemniakach rozsmarowuje maslo (1 lyzeczke na polowke batata) tak aby rozpuscilo sie i splynelo pomiedzy kostki. Sole, pieprze, przyprawiam (ulubione przyprawy, to co jest pod reka, dzis domowa mieszanka chilli, czosnku, ziol, czerwonego pieprzu).
Teraz rozgrzewam grill i umieszczam pod nim blache na 5-6 minut, az bataty zaczna sie przypiekac.

W tym czasie smietane mieszam z posiekanym szczypiorkiem i taka rozsmarowuje na goracych ziemniakach. Ponownie wkladam pod grill, na pare chwil zaledwie. Przed podaniem okraszam posiekana kolendra.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: