Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Slodkie ziemniaki, bataty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1566672" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo prosty sposob przygotowania slodkich ziemniakow. Moga byc daniem samym w sobie, podane na przyglad z tresciwa surowka czy salatka, lub dodatkiem do drobiu, ryb czy innych mies. U nas czesto tak przygotowane podajemy z grilowana/pieczona/smazona ryba.</p><p></p><p><strong>Bataty, skorka dokladnie wyszorowana i nakluta nozem/widelcem</strong></p><p><strong>maslo</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>przyprawy</strong></p><p><strong>creme fraiche</strong></p><p><strong>szczypiorek</strong></p><p><strong>kolendra</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzewam 200C. Blache do pieczenia wykladam folia, ukladam na niej sprawione bataty. Pieke ok 40-45 min, az stana sie prawie miekkie. </p><p></p><p>Gotowe, wyjmuje z pieca, przekrawam wzdluz na pol, a nastepnie kroje miazsz w kratke. Trzeba uwazac aby nie przekroic spodu. Ziemniaki nie powinny byc zbyt miekkie, maja nadal trzymac ksztalt. Na ziemniakach rozsmarowuje maslo (1 lyzeczke na polowke batata) tak aby rozpuscilo sie i splynelo pomiedzy kostki. Sole, pieprze, przyprawiam (ulubione przyprawy, to co jest pod reka, dzis domowa mieszanka chilli, czosnku, ziol, czerwonego pieprzu).</p><p></p><p>Teraz rozgrzewam grill i umieszczam pod nim blache na 5-6 minut, az bataty zaczna sie przypiekac.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91998[/ATTACH]</p><p></p><p> W tym czasie smietane mieszam z posiekanym szczypiorkiem i taka rozsmarowuje na goracych ziemniakach. Ponownie wkladam pod grill, na pare chwil zaledwie. Przed podaniem okraszam posiekana kolendra.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91997[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1566672, member: 1142"] Bardzo prosty sposob przygotowania slodkich ziemniakow. Moga byc daniem samym w sobie, podane na przyglad z tresciwa surowka czy salatka, lub dodatkiem do drobiu, ryb czy innych mies. U nas czesto tak przygotowane podajemy z grilowana/pieczona/smazona ryba. [B]Bataty, skorka dokladnie wyszorowana i nakluta nozem/widelcem maslo sol pieprz przyprawy creme fraiche szczypiorek kolendra[/B] Piec rozgrzewam 200C. Blache do pieczenia wykladam folia, ukladam na niej sprawione bataty. Pieke ok 40-45 min, az stana sie prawie miekkie. Gotowe, wyjmuje z pieca, przekrawam wzdluz na pol, a nastepnie kroje miazsz w kratke. Trzeba uwazac aby nie przekroic spodu. Ziemniaki nie powinny byc zbyt miekkie, maja nadal trzymac ksztalt. Na ziemniakach rozsmarowuje maslo (1 lyzeczke na polowke batata) tak aby rozpuscilo sie i splynelo pomiedzy kostki. Sole, pieprze, przyprawiam (ulubione przyprawy, to co jest pod reka, dzis domowa mieszanka chilli, czosnku, ziol, czerwonego pieprzu). Teraz rozgrzewam grill i umieszczam pod nim blache na 5-6 minut, az bataty zaczna sie przypiekac. [ATTACH=full]91998[/ATTACH] W tym czasie smietane mieszam z posiekanym szczypiorkiem i taka rozsmarowuje na goracych ziemniakach. Ponownie wkladam pod grill, na pare chwil zaledwie. Przed podaniem okraszam posiekana kolendra. [ATTACH=full]91997[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Slodkie ziemniaki, bataty
Top
Bottom