Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Słodko - kwaśne gruszki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 744504" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Dzisiaj zamieszczam przepis na gruszki, zaczerpnięty z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; z lat 70. opracowany kulinarnie przez Marię Lemnis. Znów podaję dwie wersje tego specjału, oryginalną i zmodyfikowaną przeze mnie.<strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Wersja oryginalna.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>2 1/2 kg jędrnych gruszek (bergamotki, twarde zielone bery lub klapsy)</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 l wina czerwonego lub białego</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 l octu winnego czerwonego lub białego</span></p><p><span style="font-size: 26px">6-8 gożdzików</span></p><p><span style="font-size: 26px">kawałek cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">skórka z cytryny (tylko żółta, cienko obrana) lub kawałek gałki muszkatołowej</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki obrać, przepołowić i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w czerwonym winie i czerwonym occie winnym. Do letniego syropu włożyć gruszki, gożdziki, cynamon i skórkę z cytryny. Gdy po kilkunastu minutach gotowania gruszki są miękkie i szkliste, przełożyć je do słojów. Syrop zagęścić i zalać nim owoce. Po tygodniu znowu zagęścić syrop, tym razem &quot;do nitki&quot; i letnim zalać gruszki. Po zupełnym ochłodzeniu słoiki obwiązać zwilżonym wódką celofanem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Jeśli robimy gruszki z białym winem, dadajemy biały ocet winny i gałkę muszkatołową zamiast skórki cytrynowej.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Wersja zmodyfikowana.</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">Składniki j.w.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wszystko robię tak samo do momentu przełożenia ugotowanych gruszek do słoików. Wówczas syrop zagęszczam jeszcze kilka minut i gorącym zalewam gruszki, słoje zakręcam nakrętkami i odwracam do góry dnem. Opuszczam drugie gotowanie po tygodniu i wygotowywanie syropu &quot;do nitki&quot;. Według mnie jest wystarczająco słodki, a gruszki &quot;naciągają&quot; jego smakiem podczas przechowywania. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Gruszki robione w czerwonym winie różnią się tylko kolorem od tych w białym winie, no i może odrobinę smakiem z powody zamiany skórki cytrynowej na gałkę muszkatołową.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Lubiących eksperymentować odsyłam do przepisu &quot;Gruszki z imbirem&quot;, który zamieściłam w Dyskusjach na forum &quot; Niebo w gębie&quot; w wątku specjalnym PRZEPISY NIEWYPRÓBOWANE. Nigdy nie robiłam tych gruszek, więc uznałam, że tam jest jego miejsce. Może ktoś zechce spróbować.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 744504, member: 10341"] [SIZE=10]Dzisiaj zamieszczam przepis na gruszki, zaczerpnięty z miesięcznika "Ty i Ja" z lat 70. opracowany kulinarnie przez Marię Lemnis. Znów podaję dwie wersje tego specjału, oryginalną i zmodyfikowaną przeze mnie.[B] Wersja oryginalna. [/B]2 1/2 kg jędrnych gruszek (bergamotki, twarde zielone bery lub klapsy) 1 kg cukru 1/2 l wina czerwonego lub białego 1/2 l octu winnego czerwonego lub białego 6-8 gożdzików kawałek cynamonu skórka z cytryny (tylko żółta, cienko obrana) lub kawałek gałki muszkatołowej Gruszki obrać, przepołowić i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Cukier rozpuścić w czerwonym winie i czerwonym occie winnym. Do letniego syropu włożyć gruszki, gożdziki, cynamon i skórkę z cytryny. Gdy po kilkunastu minutach gotowania gruszki są miękkie i szkliste, przełożyć je do słojów. Syrop zagęścić i zalać nim owoce. Po tygodniu znowu zagęścić syrop, tym razem "do nitki" i letnim zalać gruszki. Po zupełnym ochłodzeniu słoiki obwiązać zwilżonym wódką celofanem. Jeśli robimy gruszki z białym winem, dadajemy biały ocet winny i gałkę muszkatołową zamiast skórki cytrynowej. [B]Wersja zmodyfikowana.[/B] Składniki j.w. Wszystko robię tak samo do momentu przełożenia ugotowanych gruszek do słoików. Wówczas syrop zagęszczam jeszcze kilka minut i gorącym zalewam gruszki, słoje zakręcam nakrętkami i odwracam do góry dnem. Opuszczam drugie gotowanie po tygodniu i wygotowywanie syropu "do nitki". Według mnie jest wystarczająco słodki, a gruszki "naciągają" jego smakiem podczas przechowywania. Gruszki robione w czerwonym winie różnią się tylko kolorem od tych w białym winie, no i może odrobinę smakiem z powody zamiany skórki cytrynowej na gałkę muszkatołową. Lubiących eksperymentować odsyłam do przepisu "Gruszki z imbirem", który zamieściłam w Dyskusjach na forum " Niebo w gębie" w wątku specjalnym PRZEPISY NIEWYPRÓBOWANE. Nigdy nie robiłam tych gruszek, więc uznałam, że tam jest jego miejsce. Może ktoś zechce spróbować. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Słodko - kwaśne gruszki
Top
Bottom