Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodko kwaśno pikantny > do różnych zastosowań*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Puchatek" data-source="post: 417886" data-attributes="member: 94"><p>Podczas większych przyjęć, a takie się szykują z okazji świąt, można przejedzonych gości przed deserem obudzić czymś małym a pikantnym.</p><p>Na małym talerzyku podać każdemu z dorosłych gości (piszę o dorosłych, bo dzieci raczej nie przepadają za czymś wyraźnie ostrym) małą kostkę białego łagodnego sera z połową łyżeczki następującego specyfiku:</p><p></p><p>4 dorodne słodkie czerwone papryki</p><p>3 - 4 strączki (wielkości małego palca) świeżej czerwonej papryczki chili</p><p>400 ml octu jabłkowego (5%)</p><p>1,1 kg cukru</p><p></p><p>Wszystkie papryki obrać, dokładnie usunąć nasiona i wyciąć wszystko co białe. Pokroić w drobną kostkę i gotować w occie pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut. Przecedzić przez lnianą ściereczkę i dobrze odcisnąć. W powstałym gorącym płynie powoli i stopniowo rozpuścić cukier i od tego momentu gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 10 min.</p><p>Po wystudzeniu i przetrzymaniu przez noc w lodówce, powstanie z tego galaretowaty gęsty syrop o smaku słodko kwaśno pikantnym.</p><p>Należy podawać to w skąpych ilościach właśnie jako ożywienie do białego sera, albo nawet jako kleksik sosiku do pieczonego drobiu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Puchatek, post: 417886, member: 94"] Podczas większych przyjęć, a takie się szykują z okazji świąt, można przejedzonych gości przed deserem obudzić czymś małym a pikantnym. Na małym talerzyku podać każdemu z dorosłych gości (piszę o dorosłych, bo dzieci raczej nie przepadają za czymś wyraźnie ostrym) małą kostkę białego łagodnego sera z połową łyżeczki następującego specyfiku: 4 dorodne słodkie czerwone papryki 3 - 4 strączki (wielkości małego palca) świeżej czerwonej papryczki chili 400 ml octu jabłkowego (5%) 1,1 kg cukru Wszystkie papryki obrać, dokładnie usunąć nasiona i wyciąć wszystko co białe. Pokroić w drobną kostkę i gotować w occie pod przykryciem na średnim ogniu przez 15-20 minut. Przecedzić przez lnianą ściereczkę i dobrze odcisnąć. W powstałym gorącym płynie powoli i stopniowo rozpuścić cukier i od tego momentu gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 10 min. Po wystudzeniu i przetrzymaniu przez noc w lodówce, powstanie z tego galaretowaty gęsty syrop o smaku słodko kwaśno pikantnym. Należy podawać to w skąpych ilościach właśnie jako ożywienie do białego sera, albo nawet jako kleksik sosiku do pieczonego drobiu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Słodko kwaśno pikantny > do różnych zastosowań*
Top
Bottom