- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Zobaczyłam w gazetce "Sól i pieprz" (numer marzec/2011) i mi się spodobało. Najpierw podam oryginalny przepis, a potem swoją modyfikację.
Słodko-ostra duszonka z ananasem
Składniki
Wykonanie:
Moje modyfikacje:
Zdjęcia na zachętę
Smacznego wypalania kubków smakowych
Słodko-ostra duszonka z ananasem
Składniki
- 1kg wieprzowiny
- 500g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1 duży słoik pokrojonych pieczarek
- 1 mała puszka groszku
- 1 mała puszka pokrojonych w kostkę ananasów
- 1 mały słoik pokrojonej w paski papryki
- 250g keczupu curry
- 150g sosu chili
- 500g śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. W brytfannie rozgrzać olej i na dużym ogniu podsmażyć mięso. Następnie ponownie włożyć mięso do brytfanny, piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem 180)
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wsypać do mięsa. Pieczarki, groszek, ananasy i paprykę wraz zalewami również dodać do mięsa. Keczup wymieszać z sosem chili i śmietaną. Wlać do warzyw z mięsem. Przykryć i piec w piekarniku ok 2 godz. Następnie wyjąć, wymieszać i ewentualnie doprawić. Podawać na gorąco . Najlepiej smakujez ugotowanym na sypko ryżem, makaronem lub białym pieczywem.
Moje modyfikacje:
- Nie miałam warzyw w puszkach, więc dałam świeże - pieczarki pokroiłam w kostkę (drobniejszą), zamiast zalew dodałam wodę(ok. szkankę). Groszek miałam mrożony, dwie papryki, dodałam marchewkę. Ananas dodałam z zalewą (ten miałam w puszcze).
- Wrzuciłam to do gara, do piekarnika. Wyciągam po godzinie, próbuję i już wołam straż pożarną. Wody się dużo, więc postanowiłam odparować (zupy mieć nie chciałam). Aby ratować te żyletki - dodałam cukinie i jeszcze więcej groszku. Dodałam też trochę kukurydzy.
- Na koniec dosoliłam i zjadłam z ryżem.
- Wrażenia: na początku słodkie, a potem uderzenie gorąca. Na ciepło pali, na zimno równie dobre i nie wypala kubków smakowych. Mój jeden synowiec zjadł, drugi krzyczał, że za ostre.
Zdjęcia na zachętę


Smacznego wypalania kubków smakowych

Ostatnią edycję dokonał moderator: