
składniki
3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 czerwone papryki
5 dag orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1/3 puszki pędów bambusa
5 łyżek słodko ostrego sosu chilli (np. Tao Tao)
sól czosnkowa, pieprz
chilli w płatkach
Vegeta
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 ml zimnej wody
1 łyżka oleju sezamowego
sposób przygotowania
Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w romby i podsmażyć przez chwilę na 1/2 łyżki oleju sezamowego, tak by zachowała jędrność. Przełożyć na talerzyk. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, polać sosem sojowym, posypać solą czosnkową, pieprzem, chilli w płatkach, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na 1/2 łyżki oleju sezamowego. Dodać 2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego, dokładnie wymieszać. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w 150 ml zimnej wody, wlać na patelnie ze smażącym się kurczakiem. Poczekać chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać 5 łyżek sosu chilli, wymieszać. Dodać pędy bambusa. Dodać paprykę i orzeszki, doprawić Vegetą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem. Smacznego!!!