Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Słomka ptysiowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1517604" data-attributes="member: 2721"><p>[ATTACH=full]88445[/ATTACH]</p><p></p><p>1 szklanka wody (250 ml)</p><p>1/2 kostki masła (100 g)</p><p>szczypta soli</p><p>1 szklanka maki pszennej (250 ml)</p><p>4 jajka rozmiar M</p><p>cukier puder</p><p></p><p>W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy zawrze, wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką. Cały czas mieszamy - masa szybko zgęstnieje. Masę mieszamy w garnku, aż mąka się zaparzy i stanie się lekko szklista a masa przestanie się kleić do ścianek garnka.</p><p></p><p>Zestawiamy wówczas garnek z ognia i odstawiamy masę do wystudzenia. </p><p></p><p>Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, miksując masę robotem kuchennym. (Jeśli dodamy jajka do gorącej masy, zrobi się jajecznica) Miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka, bez grudek.</p><p></p><p>Masę przekładamy do lukrownicy (dekoratora do ciast). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy jednakowej długości słomki, zachowując odstęp 1-2 cm pomiędzy nimi. Posypujemy przez sitko obficie cukrem pudrem.</p><p></p><p>Słomki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C. przez 25-30 minut, aż będą złote.</p><p>Wychodzą 2 blachy słomek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1517604, member: 2721"] [ATTACH=full]88445[/ATTACH] 1 szklanka wody (250 ml) 1/2 kostki masła (100 g) szczypta soli 1 szklanka maki pszennej (250 ml) 4 jajka rozmiar M cukier puder W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Kiedy zawrze, wsypać mąkę, energicznie mieszając łyżką. Cały czas mieszamy - masa szybko zgęstnieje. Masę mieszamy w garnku, aż mąka się zaparzy i stanie się lekko szklista a masa przestanie się kleić do ścianek garnka. Zestawiamy wówczas garnek z ognia i odstawiamy masę do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy po jednym jajku, miksując masę robotem kuchennym. (Jeśli dodamy jajka do gorącej masy, zrobi się jajecznica) Miksujemy, aż masa będzie całkowicie gładka, bez grudek. Masę przekładamy do lukrownicy (dekoratora do ciast). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy jednakowej długości słomki, zachowując odstęp 1-2 cm pomiędzy nimi. Posypujemy przez sitko obficie cukrem pudrem. Słomki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st C. przez 25-30 minut, aż będą złote. Wychodzą 2 blachy słomek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Słomka ptysiowa
Top
Bottom