Sloneczna zapiekanka
Składniki
Farsz :
250-300 g cukini
250-300 g baklazana
150 g dymki
1 czerwona papryka
50 g boczku wedzonego
75 g startego sera gruyere
3 lyzki bulki tartej
oliwka
sol, pieprz
2 lyzki orzeszkow piniowych (fakultatywnie)
Ciasto:
1 duza marchewka (150g)
4 jajka
75 g maki
Sposób przygotowania
Farsz:
Baklazany pokroic w kostke, posolic i odstawic na 30 minut. W miedzyczasie pokroic cukinie w kostke, papryke w cienkie paski, dymke w ukosne plasterki a boczek w kostke. Z "wyplakanych" baklazanow splukac sol i osuszyc na reczniku papierzanym. W rondelku podsmazyc boczek z kilkoma kropelkami oliwki. Na duzej patelni smazyc w oliwce (okolo 10 minut) cukinie, baklazan, papryke i dymke. Na koniec dodac boczek i dosmaczyc sola i pieprzem.
Piekarnik rozgrzac na 200°C. Foremke (20x30cm) wysmarowac oliwka.
Ciasto:
Marchewke zetrzec na tarce o srednich oczkach. Zoltka rozprowadzic z 2 lyzkami cieplej wody. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac wraz z maka do startej marchewki. Bialka ubic na sztywna piane. Delikatnie wymieszac z masa marchewkowa. Ciasto wylozyc do foremki. Piec 10
minut.
Upieczone ciasto posypac bulka tarta. Rozlozyc na nim "sloneczne" warzywa. Posypac serem i orzeszkami piniowymi. Piec 15 minut.
Zapiekanka najlepiej smakuje, gdy jest letnia. Mozna ja tez jesc na
zimno, zabrac ze soba na picknick lub do pracy na drugie sniadanie.

Marga

Składniki
Farsz :
250-300 g cukini
250-300 g baklazana
150 g dymki
1 czerwona papryka
50 g boczku wedzonego
75 g startego sera gruyere
3 lyzki bulki tartej
oliwka
sol, pieprz
2 lyzki orzeszkow piniowych (fakultatywnie)
Ciasto:
1 duza marchewka (150g)
4 jajka
75 g maki
Sposób przygotowania
Farsz:
Baklazany pokroic w kostke, posolic i odstawic na 30 minut. W miedzyczasie pokroic cukinie w kostke, papryke w cienkie paski, dymke w ukosne plasterki a boczek w kostke. Z "wyplakanych" baklazanow splukac sol i osuszyc na reczniku papierzanym. W rondelku podsmazyc boczek z kilkoma kropelkami oliwki. Na duzej patelni smazyc w oliwce (okolo 10 minut) cukinie, baklazan, papryke i dymke. Na koniec dodac boczek i dosmaczyc sola i pieprzem.
Piekarnik rozgrzac na 200°C. Foremke (20x30cm) wysmarowac oliwka.
Ciasto:
Marchewke zetrzec na tarce o srednich oczkach. Zoltka rozprowadzic z 2 lyzkami cieplej wody. Przyprawic sola i pieprzem. Dodac wraz z maka do startej marchewki. Bialka ubic na sztywna piane. Delikatnie wymieszac z masa marchewkowa. Ciasto wylozyc do foremki. Piec 10
minut.
Upieczone ciasto posypac bulka tarta. Rozlozyc na nim "sloneczne" warzywa. Posypac serem i orzeszkami piniowymi. Piec 15 minut.
Zapiekanka najlepiej smakuje, gdy jest letnia. Mozna ja tez jesc na
zimno, zabrac ze soba na picknick lub do pracy na drugie sniadanie.
Marga