- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Jest lekkie, bardzo delikatne i wilgotne.
Owoce do wyboru. U mnie brzoskwinie i jagody.
Świetnie smakuje ze śliwkami, wiśniami, malinami czy gruszkami
Do gruszek koniecznie imbir i cynamon
Ciasto z brzoskwiniami i jagodami
* 140g miękkiego masła
* 140g cukru
* 3 duże lub 4 małe jajka
* 150g mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* ok. 300-400 g owoców (u mnie 3 średnie brzoskwinie i 5 łyżek jagód)
* 1 łyżka cukru do posypania
Owoce umyć, osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cząstki.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, miksując dodawać po jednym jajku, następnie wsypywać po 2-3 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 23x23 cm), ułożyć owoce.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać cukrem.
Owoce do wyboru. U mnie brzoskwinie i jagody.
Świetnie smakuje ze śliwkami, wiśniami, malinami czy gruszkami




Ciasto z brzoskwiniami i jagodami
* 140g miękkiego masła
* 140g cukru
* 3 duże lub 4 małe jajka
* 150g mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* ok. 300-400 g owoców (u mnie 3 średnie brzoskwinie i 5 łyżek jagód)
* 1 łyżka cukru do posypania
Owoce umyć, osuszyć. Brzoskwinie pokroić w cząstki.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, miksując dodawać po jednym jajku, następnie wsypywać po 2-3 łyżki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 23x23 cm), ułożyć owoce.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać cukrem.