- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Słoniowe uszy
Ciasto
2 jajka
75 ml mleka
50 g cukru
50 ml wody różanej
łyżeczka zmielonego kardamonu
500 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do posypania
100 g cukru pudru
2 łyżki zmielonego cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciast bardzo cieńko. Wykrawamy krążki 6 - 7 cm. Końcówkę krążka ściskamy w malutki wachlarzyk. Samżymy na oliwie jak chrusty. Posypujemy obficie cukrem pudrem z cynamonem
1Ps. Marsha w książce formowanie opisuje tak "z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę"
2Ps. Ciasto jest stosunkowo twarde, więc do wałkowania doskonale nadaje się maszyna do robienia makaronu.
Ciasto musi być bardzo cienkie !!!
3.Ps. Są dwa rodzaje wody różanej. Jedna do mycia rąk , a druga do celów spożywczych. Używamy tej drugiej (jest znacznie droższa i się nie pieni)

Ciasto
2 jajka
75 ml mleka
50 g cukru
50 ml wody różanej
łyżeczka zmielonego kardamonu
500 g mąki pszennej
olej do smażenia
Do posypania
100 g cukru pudru
2 łyżki zmielonego cynamonu
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciast bardzo cieńko. Wykrawamy krążki 6 - 7 cm. Końcówkę krążka ściskamy w malutki wachlarzyk. Samżymy na oliwie jak chrusty. Posypujemy obficie cukrem pudrem z cynamonem
1Ps. Marsha w książce formowanie opisuje tak "z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę"
2Ps. Ciasto jest stosunkowo twarde, więc do wałkowania doskonale nadaje się maszyna do robienia makaronu.
Ciasto musi być bardzo cienkie !!!
3.Ps. Są dwa rodzaje wody różanej. Jedna do mycia rąk , a druga do celów spożywczych. Używamy tej drugiej (jest znacznie droższa i się nie pieni)