Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Słoniowe uszy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1501997" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Słoniowe uszy</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]87400[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto</u></p><p>2 jajka</p><p>75 ml mleka</p><p>50 g cukru</p><p>50 ml wody różanej</p><p>łyżeczka zmielonego kardamonu</p><p>500 g mąki pszennej</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p><u>Do posypania </u></p><p>100 g cukru pudru</p><p>2 łyżki zmielonego cynamonu</p><p></p><p> Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciast bardzo cieńko. Wykrawamy krążki 6 - 7 cm. Końcówkę krążka ściskamy w malutki wachlarzyk. Samżymy na oliwie jak chrusty. Posypujemy obficie cukrem pudrem z cynamonem</p><p></p><p>1Ps. Marsha w książce formowanie opisuje tak &quot;z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę&quot;</p><p>2Ps. Ciasto jest stosunkowo twarde, więc do wałkowania doskonale nadaje się maszyna do robienia makaronu.</p><p>Ciasto musi być bardzo cienkie !!!</p><p>3.Ps. Są dwa rodzaje wody różanej. Jedna do mycia rąk , a druga do celów spożywczych. Używamy tej drugiej (jest znacznie droższa i się nie pieni)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1501997, member: 140"] [SIZE=14][B]Słoniowe uszy[/B][/SIZE] [ATTACH=full]87400[/ATTACH] [U]Ciasto[/U] 2 jajka 75 ml mleka 50 g cukru 50 ml wody różanej łyżeczka zmielonego kardamonu 500 g mąki pszennej olej do smażenia [U]Do posypania [/U] 100 g cukru pudru 2 łyżki zmielonego cynamonu Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciast bardzo cieńko. Wykrawamy krążki 6 - 7 cm. Końcówkę krążka ściskamy w malutki wachlarzyk. Samżymy na oliwie jak chrusty. Posypujemy obficie cukrem pudrem z cynamonem 1Ps. Marsha w książce formowanie opisuje tak "z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę" 2Ps. Ciasto jest stosunkowo twarde, więc do wałkowania doskonale nadaje się maszyna do robienia makaronu. Ciasto musi być bardzo cienkie !!! 3.Ps. Są dwa rodzaje wody różanej. Jedna do mycia rąk , a druga do celów spożywczych. Używamy tej drugiej (jest znacznie droższa i się nie pieni) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Słoniowe uszy
Top
Bottom