Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Smalec na ostro
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1086845" data-attributes="member: 10341"><p>Zazwyczaj robię smalec z cebulką i jabłkiem. Dzisiaj jest taki dzień, że musiałam wypróbować coś innego, czego jeszcze nie jadłam, a w miarę prostego i smacznego. Składniki na sporą faskę dla całej rodziny. Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg słoniny</p><p>35 dkg wędzonego boczku</p><p>3 - 4 cieniutkie kabanosy (ew.podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki) </p><p>2 cebule</p><p>1 kwaśne jabłko</p><p>4 połówki świeżej papryki (kolorowej) - ja wzięłam czerwoną i żółtą</p><p>1 mała papryczka chili - wzięłam czerwoną, może być zielona</p><p>1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki</p><p>1 łyżka kolorowego pieprzu - wzięłam zielony z zalewy</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu około 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chili oraz przyprawy. Mieszamy, podduszamy chwilę do szklistości cebuli, i przelewamy do miseczek, słoika itp. Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą. Ja próbowałam tylko z pieczywem i marynowaną papryką. Smakuje wybornie.</p><p>Smalec do słoików itp. trzeba rozlewać warstwami, to znaczy kolejną warstwę wlewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia zastygnie. Chodzi o to, żeby skwarki i inne dodatki nie opadły na dno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1086845, member: 10341"] Zazwyczaj robię smalec z cebulką i jabłkiem. Dzisiaj jest taki dzień, że musiałam wypróbować coś innego, czego jeszcze nie jadłam, a w miarę prostego i smacznego. Składniki na sporą faskę dla całej rodziny. Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia. [B]Składniki [/B]1 kg słoniny 35 dkg wędzonego boczku 3 - 4 cieniutkie kabanosy (ew.podobną ilość dobrej kiełbasy lub wędzonki) 2 cebule 1 kwaśne jabłko 4 połówki świeżej papryki (kolorowej) - ja wzięłam czerwoną i żółtą 1 mała papryczka chili - wzięłam czerwoną, może być zielona 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka kolorowego pieprzu - wzięłam zielony z zalewy sól do smaku Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu około 20 minut, potem dodajemy boczek, a po chwili pokrojone w plasterki kabanosy. Gdy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy drobno pokrojone cebule, starte jabłko, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane chili oraz przyprawy. Mieszamy, podduszamy chwilę do szklistości cebuli, i przelewamy do miseczek, słoika itp. Można podawać z różnymi rodzajami pieczywa, marynowaną papryką, świeżymi pomidorami, gotowaną lub pieczoną fasolą. Ja próbowałam tylko z pieczywem i marynowaną papryką. Smakuje wybornie. Smalec do słoików itp. trzeba rozlewać warstwami, to znaczy kolejną warstwę wlewamy dopiero wtedy, kiedy poprzednia zastygnie. Chodzi o to, żeby skwarki i inne dodatki nie opadły na dno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Smalec na ostro
Bottom