- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
500 g mrożonego szpinaku
Niewielka ilość oleju rzepakowego
600 g schabu, umytego, osuszonego, pozbawionego białych błonek, pokrojonego w kostkę 3 cm x 3 cm
Niewielka ilość soli i pieprzu
6-8 ząbków czosnku, posiekanego
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łodygi selera naciowego, umyte, obrane, pokrojone w kostkę (liście odkładamy, bądziemy je również używać)
1 opakowanie szynki wieprzowej, suszonej, pokrojonej w paski
250 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
Kilka liści świeżej bazylii, umytych, posiekanych
500 g serka mascarpone
1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy.
2. Pokrojone kawałki schabu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy.
4. Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
5. Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę i szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem.
PS. Autor przepisu użył 500 g świeżego szpinaku.
Ps2. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wie...m-i-ciecierzyca
Ps3. Danie to odkrywa mowe smaki. Jest wspaniałe. Można je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy pieczywem.
Ps4. Osobiście następnym razem wyraziście je przyprawię ziołami.

500 g mrożonego szpinaku
Niewielka ilość oleju rzepakowego
600 g schabu, umytego, osuszonego, pozbawionego białych błonek, pokrojonego w kostkę 3 cm x 3 cm
Niewielka ilość soli i pieprzu
6-8 ząbków czosnku, posiekanego
1 liść laurowy
1 łyżka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łodygi selera naciowego, umyte, obrane, pokrojone w kostkę (liście odkładamy, bądziemy je również używać)
1 opakowanie szynki wieprzowej, suszonej, pokrojonej w paski
250 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej
Kilka liści świeżej bazylii, umytych, posiekanych
500 g serka mascarpone
1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy.
2. Pokrojone kawałki schabu przyprawiamy solą i pieprzem.
3. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy.
4. Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.
5. Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę i szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem.
PS. Autor przepisu użył 500 g świeżego szpinaku.
Ps2. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wie...m-i-ciecierzyca
Ps3. Danie to odkrywa mowe smaki. Jest wspaniałe. Można je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy pieczywem.
Ps4. Osobiście następnym razem wyraziście je przyprawię ziołami.