Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1551600" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]91214[/ATTACH]</p><p> </p><p> 500 g mrożonego szpinaku</p><p> Niewielka ilość oleju rzepakowego</p><p> 600 g schabu, umytego, osuszonego, pozbawionego białych błonek, pokrojonego w kostkę 3 cm x 3 cm</p><p> Niewielka ilość soli i pieprzu</p><p> 6-8 ząbków czosnku, posiekanego</p><p> 1 liść laurowy</p><p> 1 łyżka suszonego tymianku</p><p> 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne</p><p> 3 łodygi selera naciowego, umyte, obrane, pokrojone w kostkę (liście odkładamy, bądziemy je również używać) </p><p> 1 opakowanie szynki wieprzowej, suszonej, pokrojonej w paski</p><p> 250 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej</p><p> Kilka liści świeżej bazylii, umytych, posiekanych</p><p> 500 g serka mascarpone</p><p></p><p>1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy.</p><p>2. Pokrojone kawałki schabu przyprawiamy solą i pieprzem.</p><p>3. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy.</p><p>4. Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty.</p><p>5. Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę i szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem.</p><p></p><p>PS. Autor przepisu użył 500 g świeżego szpinaku.</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla <a href="https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wieprzowina-z-czosnkiem-szpinakiem-i-ciecierzyca" target="_blank">https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wie...m-i-ciecierzyca</a></p><p>Ps3. Danie to odkrywa mowe smaki. Jest wspaniałe. Można je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy pieczywem. </p><p>Ps4. Osobiście następnym razem wyraziście je przyprawię ziołami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1551600, member: 140"] [SIZE=14][B]Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą[/B][/SIZE] [ATTACH=full]91214[/ATTACH] 500 g mrożonego szpinaku Niewielka ilość oleju rzepakowego 600 g schabu, umytego, osuszonego, pozbawionego białych błonek, pokrojonego w kostkę 3 cm x 3 cm Niewielka ilość soli i pieprzu 6-8 ząbków czosnku, posiekanego 1 liść laurowy 1 łyżka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łodygi selera naciowego, umyte, obrane, pokrojone w kostkę (liście odkładamy, bądziemy je również używać) 1 opakowanie szynki wieprzowej, suszonej, pokrojonej w paski 250 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej Kilka liści świeżej bazylii, umytych, posiekanych 500 g serka mascarpone 1. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy. 2. Pokrojone kawałki schabu przyprawiamy solą i pieprzem. 3. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane wcześniej kawałki schabu i podsmażamy je na dużym ogniu przez ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość mieszamy. 4. Następnie do przygotowanego mięsa dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy (liście selera siekamy i ostawiamy na bok). Całość smażymy na dużym ogniu przez 3-4 minuty. 5. Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy szynkę. Mieszając, wrzucamy ciecierzycę i szpinak. Całość chwilę smażymy i dokładnie mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia. Do podsmażonych składników dodajemy serek mascarpone. Delikatnie mieszamy tak, żeby serek rozpuścił się całkowicie. Następnie dodajemy posiekane liście selera naciowego (kilka listków pozostawiamy do dekoracji) i bazylii. Na końcu farsz doprawiamy solą i pieprzem. PS. Autor przepisu użył 500 g świeżego szpinaku. Ps2. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla [URL="https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wieprzowina-z-czosnkiem-szpinakiem-i-ciecierzyca"]https://kuchnialidla.pl/product/smazona-wie...m-i-ciecierzyca[/URL] Ps3. Danie to odkrywa mowe smaki. Jest wspaniałe. Można je podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy pieczywem. Ps4. Osobiście następnym razem wyraziście je przyprawię ziołami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Top
Bottom