Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Smażone filety z ryb a'la Sevilla*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 801280" data-attributes="member: 10341"><p>Potrawa ta jest klasycznym przykładem tego, jak ogromną rolę odgrywają w kuchni z fantazją i talentem stosowane przyprawy. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>4 filety z ryb morskich o białym mięsie (ja robiłam z soli i pangi), może być dorsz, halibut itp.</p><p>2 szklanki mleka</p><p>mąka do otoczenia ryb</p><p>oliwa do smażenia</p><p>1 duża cebula, drobno posiekana</p><p>1 ścięta łyżka mąki</p><p>szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina</p><p>2 łyżki obranych i posiekanych migdałów (ja biorę tę samą ilość płatków migdałowych)</p><p>sok z cytryny</p><p>szczypta sproszkowanej, słodkiej papryki</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>Liczymy jeden filet na osobę. Robimy z nich zgrabne porcje i zalewamy na 30 minut mlekiem. Wyjęte z mleka osuszamy papierowym ręcznikiem, maczamy w mące i natychmiast smażymy na oliwie. Usmażone filety układamy na półmisku i wsuwamy do ciepłego (50 - 60 st.) piekarnika, żeby nie ostygły. W oliwie, w której smażyliśmy rybę, smażymy z kolei posiekaną cebulę, oprószamy ją ściętą łyżką mąki, dusimy przez chwilę i wlewamy szklankę białego wina oraz dodajemy migdały ( ja daję płatki migdałowe). Gdy sos się zagotuje - solimy do smaku i przyprawiamy pieprzem, szczyptą papryki oraz sokiem cytrynowym. Sosem tym zalewamy rybę, raz zagotowujemy i podajemy do stołu z ryżem wypieczonym na sypko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 801280, member: 10341"] Potrawa ta jest klasycznym przykładem tego, jak ogromną rolę odgrywają w kuchni z fantazją i talentem stosowane przyprawy. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 4 filety z ryb morskich o białym mięsie (ja robiłam z soli i pangi), może być dorsz, halibut itp. 2 szklanki mleka mąka do otoczenia ryb oliwa do smażenia 1 duża cebula, drobno posiekana 1 ścięta łyżka mąki szklanka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 2 łyżki obranych i posiekanych migdałów (ja biorę tę samą ilość płatków migdałowych) sok z cytryny szczypta sproszkowanej, słodkiej papryki sól i pieprz Liczymy jeden filet na osobę. Robimy z nich zgrabne porcje i zalewamy na 30 minut mlekiem. Wyjęte z mleka osuszamy papierowym ręcznikiem, maczamy w mące i natychmiast smażymy na oliwie. Usmażone filety układamy na półmisku i wsuwamy do ciepłego (50 - 60 st.) piekarnika, żeby nie ostygły. W oliwie, w której smażyliśmy rybę, smażymy z kolei posiekaną cebulę, oprószamy ją ściętą łyżką mąki, dusimy przez chwilę i wlewamy szklankę białego wina oraz dodajemy migdały ( ja daję płatki migdałowe). Gdy sos się zagotuje - solimy do smaku i przyprawiamy pieprzem, szczyptą papryki oraz sokiem cytrynowym. Sosem tym zalewamy rybę, raz zagotowujemy i podajemy do stołu z ryżem wypieczonym na sypko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Smażone filety z ryb a'la Sevilla*
Bottom