Smażone sandwiche

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
4 kromki chleba tostowego
4 cienkie plastry boczku
1 podłużny pomidor (może być zwykły)
tarty żółty ser
majonez
pieprz

Boczek obsmażamy na rumiano z obu stron, po czym wykładamy go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Z każdej ćwiartki odkrawamy część z pestkami (zostają nam takie fileciki z miąższu pomidora). Dwie kromki chleba posypujemy tartym serem, następnie wykładamy na każdej po 2 kawałki pomidora, posypujemy odrobiną pieprzu. Na to wykładamy po dwa plastry boczku na kromkę, posypujemy ponownie serem i nakładamy pozostałe dwie kromki chleba. Wierzchnią kromkę chleba smarujemy majonezem. Rozgrzewamy odrobinę masła na patelni i wykładamy na nią sandwiche stroną z majonezem na patelnię. Na sandwichach kładziemy talerzyk i smażymy aż zrumienią się przyciskając talerzykiem pieczywo do patelni. Gdy jedna część jest zrumieniona, zdejmujemy talerzyk i drugą stronę smarujemy majonezem, po czym przekładamy na drugą stronę, by część z majonezem była na dole. Ponownie smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Usmażone sandwiche przekrawamy na pół uzyskując trójkąty.


Jest to trochę zmieniony przepis z Kulinarnego Atlasu Świata dodawanego jakiś czas temu do GW.

IMG_3333.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3333.JPG
    IMG_3333.JPG
    262 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy