Smażone ziemniaczki

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia, a rodowód ma najprawdopodobniej francuski, ponieważ dział, w którym go znalazłam, jest ozdobiony obrazem Maneta - Bar w Folie-Bergere. Jeszcze kilka innych przepisów też na to wskazuje. Ziemniaki te są smażone bez wody, podobnie jak ziemniaki z czosnkiem, tylko nie mają tyle aromatów i dodatków. Są jednak doskonałe w swej prostocie. Proporcje dla sporej rodziny. Ja dla siebie zrobiłam ze znacznie mniejszej ilości.
Składniki
2 kg małych ziemniaczków równej wielkości
1 filiżanka oliwy
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanych świezych ziół (mialam tylko koperek i natkę)
sól

Ziemniaczki obieramy, płuczemy i osuszamy na ściereczce.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziemniaczki. Smażymy na małym ogniu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierały do dna. Odlewamy oliwę, wrzucamy masło, przykrywamy i dusimy, aż będą miękkie w środku. Podajemy wraz z maslem z duszenia, oprószone solą i ziołami. Ja posypałam je tylko koperkiem i trochę natką, bo nie miałam wielkiego wyboru. Przepis też nie sugeruje, jakie zioła byłyby najlepsze. W każdym razie wyszły pyszne, nie tłuste, bo podana ilość tłuszczu jest przeznaczona na 2 kg ziemniaków. Pasują na przykład do kotletów cielęcych. Ja dzisiaj zjadłam je z sadzonym jajkiem i sałatą z sosem winegret i też były pyszne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy