Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Smażone ziemniaczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1010133" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia, a rodowód ma najprawdopodobniej francuski, ponieważ dział, w którym go znalazłam, jest ozdobiony obrazem Maneta - Bar w Folie-Bergere. Jeszcze kilka innych przepisów też na to wskazuje. Ziemniaki te są smażone bez wody, podobnie jak <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28753" target="_blank">ziemniaki z czosnkiem</a>, tylko nie mają tyle aromatów i dodatków. Są jednak doskonałe w swej prostocie. Proporcje dla sporej rodziny. Ja dla siebie zrobiłam ze znacznie mniejszej ilości.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>2 kg małych ziemniaczków równej wielkości</p><p>1 filiżanka oliwy</p><p>3 łyżki masła</p><p>3 łyżki posiekanych świezych ziół (mialam tylko koperek i natkę)</p><p>sól</p><p></p><p>Ziemniaczki obieramy, płuczemy i osuszamy na ściereczce.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziemniaczki. Smażymy na małym ogniu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierały do dna. Odlewamy oliwę, wrzucamy masło, przykrywamy i dusimy, aż będą miękkie w środku. Podajemy wraz z maslem z duszenia, oprószone solą i ziołami. Ja posypałam je tylko koperkiem i trochę natką, bo nie miałam wielkiego wyboru. Przepis też nie sugeruje, jakie zioła byłyby najlepsze. W każdym razie wyszły pyszne, nie tłuste, bo podana ilość tłuszczu jest przeznaczona na 2 kg ziemniaków. Pasują na przykład do kotletów cielęcych. Ja dzisiaj zjadłam je z sadzonym jajkiem i sałatą z sosem winegret i też były pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1010133, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia, a rodowód ma najprawdopodobniej francuski, ponieważ dział, w którym go znalazłam, jest ozdobiony obrazem Maneta - Bar w Folie-Bergere. Jeszcze kilka innych przepisów też na to wskazuje. Ziemniaki te są smażone bez wody, podobnie jak [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28753"]ziemniaki z czosnkiem[/URL], tylko nie mają tyle aromatów i dodatków. Są jednak doskonałe w swej prostocie. Proporcje dla sporej rodziny. Ja dla siebie zrobiłam ze znacznie mniejszej ilości. [B]Składniki [/B]2 kg małych ziemniaczków równej wielkości 1 filiżanka oliwy 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanych świezych ziół (mialam tylko koperek i natkę) sól Ziemniaczki obieramy, płuczemy i osuszamy na ściereczce.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ziemniaczki. Smażymy na małym ogniu, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierały do dna. Odlewamy oliwę, wrzucamy masło, przykrywamy i dusimy, aż będą miękkie w środku. Podajemy wraz z maslem z duszenia, oprószone solą i ziołami. Ja posypałam je tylko koperkiem i trochę natką, bo nie miałam wielkiego wyboru. Przepis też nie sugeruje, jakie zioła byłyby najlepsze. W każdym razie wyszły pyszne, nie tłuste, bo podana ilość tłuszczu jest przeznaczona na 2 kg ziemniaków. Pasują na przykład do kotletów cielęcych. Ja dzisiaj zjadłam je z sadzonym jajkiem i sałatą z sosem winegret i też były pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Smażone ziemniaczki
Bottom