Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Smażony makaron z jarzynkami i mięsem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pela" data-source="post: 968057" data-attributes="member: 12418"><p>Potrawa z kuchni pekińskiej - Według przepisu K.Pospieszyńskiej &quot;Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW&quot; 1984</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 20 dkg mięsa z piersi kurczaka (lub chudego schabu)</p><p>- 20 dkg makaronu nitki</p><p>- pół szklanki porów pokrojonych na paseczki</p><p>- szklanka pieczarek pokrojonych na plasterki</p><p>- szklanka cienko poszatkowanej kapusty</p><p>- pół szklanki cebuli pokrojonej w piórka</p><p>- 3 łyżki rosołu z kury lub wody</p><p>- pół szklanki oleju</p><p>- 1/2 łyżeczki soli</p><p>- 2 łyżki sosu sojowego</p><p>- szczypta pieprzu</p><p></p><p>Marynata:</p><p>- 1 łyżka wódki wyborowej</p><p>- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej</p><p>- białko z małego jajka</p><p>- 1/2 łyżeczki soli</p><p>- 1 łyżka oleju</p><p></p><p>Składniki marynaty wymieszać, odstawić.</p><p>Mięso pokroić na cienkie paski, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny.</p><p>Makaron ugotować, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką oleju, odstawić.</p><p>Cztery łyżki oleju mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu.</p><p>Włożyć mięso, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić.</p><p>Wlać na patelnię łyżkę oleju, rozgrzać przez pół minuty na ostrym ogniu.</p><p>Dodać do gorącego oleju por, kapustę, pieczarki i cebulę i stale mieszając smażyć 3 minuty.</p><p>Wlać rosół, osolić, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, zamieszać, przełożyć jarzynki z sosem do miski, odstawić, zmniejszyć płomień.</p><p>Wlać 3 łyżki oleju, podgrzewać przez pół minuty, włożyć makaron, mieszając smażyć 3-4 minuty, dodać sos sojowy, pieprz, jarzynki i mięso, zamieszać i stale mieszając smażyć dalsze 2 minuty.</p><p>Podawać na gorąco</p><p></p><p>[ATTACH=full]51878[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pela, post: 968057, member: 12418"] Potrawa z kuchni pekińskiej - Według przepisu K.Pospieszyńskiej "Kuchnia chińska. Wydawnictwo specjalne KONTYNENTÓW" 1984 Składniki: - 20 dkg mięsa z piersi kurczaka (lub chudego schabu) - 20 dkg makaronu nitki - pół szklanki porów pokrojonych na paseczki - szklanka pieczarek pokrojonych na plasterki - szklanka cienko poszatkowanej kapusty - pół szklanki cebuli pokrojonej w piórka - 3 łyżki rosołu z kury lub wody - pół szklanki oleju - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki sosu sojowego - szczypta pieprzu Marynata: - 1 łyżka wódki wyborowej - pół łyżeczki mąki ziemniaczanej - białko z małego jajka - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju Składniki marynaty wymieszać, odstawić. Mięso pokroić na cienkie paski, wymieszać z marynatą, odstawić na pół godziny. Makaron ugotować, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką oleju, odstawić. Cztery łyżki oleju mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu. Włożyć mięso, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić. Wlać na patelnię łyżkę oleju, rozgrzać przez pół minuty na ostrym ogniu. Dodać do gorącego oleju por, kapustę, pieczarki i cebulę i stale mieszając smażyć 3 minuty. Wlać rosół, osolić, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody, zamieszać, przełożyć jarzynki z sosem do miski, odstawić, zmniejszyć płomień. Wlać 3 łyżki oleju, podgrzewać przez pół minuty, włożyć makaron, mieszając smażyć 3-4 minuty, dodać sos sojowy, pieprz, jarzynki i mięso, zamieszać i stale mieszając smażyć dalsze 2 minuty. Podawać na gorąco [ATTACH=full]51878[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Smażony makaron z jarzynkami i mięsem*
Top
Bottom