Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Smażony ryż z boczkiem po chińsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1387768" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis z książki &quot;Kuchnia chińska&quot; Ching-He Huang.</p><p>Pyszne.</p><p></p><p>[ATTACH=full]79763[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g ryżu</p><p>2-3 jajka</p><p>2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku</p><p>kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>ew. szczypiorek</p><p></p><p></p><p>1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany. </p><p></p><p>2. Groszek ugotować na pół miękko. Odcedzić.</p><p></p><p>3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni.</p><p></p><p>Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka.</p><p></p><p>Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy.</p><p></p><p>Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem. Podawać gorący.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1387768, member: 2721"] Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang. Pyszne. [ATTACH=full]79763[/ATTACH] 200 g ryżu 2-3 jajka 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku kilka plastrów wędzonego lub wędzonego i parzonego boczku - ilość wg uznania sól do smaku ew. szczypiorek 1. Ryż ugotować i dobrze odcedzić. Można także użyć ryżu, który mieliśmy ugotowany wcześniej, i pozostał niewykorzystany. 2. Groszek ugotować na pół miękko. Odcedzić. 3. W głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Smażyć pokrojony w kostkę boczek, aż będzie rumiany. Zdjąć go z patelni. Następnie na tym samym oleju smażyć ugotowany ryż przez kilka minut, energicznie mieszając. Kiedy ziarenka ryżu będą już się swobodnie od siebie oddzielać, odsunąć ryż na bok patelni, tworząc miejsce na jajka. Wlać na patelnię rozmącone jajka i smażyć, mieszając, aż do uzyskania dobrze wysmażonej jajecznicy. Jajecznicę dobrze wymieszać z ryżem, dodać boczek oraz zielony groszek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja lubię dodać także trochę chili, by ryż był lekko pikantny. Posypać szczypiorkiem. Podawać gorący. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Smażony ryż z boczkiem po chińsku
Top
Bottom