Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Smażony ryż z jajkiem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1522471" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Smażony ryż z jajkiem</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]88951[/ATTACH]</p><p></p><p>Potrawa stara, jak stare są Chiny. Gotowana raczej przez biedniejszą część narodu.</p><p>Do prawidłowego wykonania potrawy potrzebny jest wok.</p><p></p><p>150 g suchego ryżu ( + 300 g wody + odrobina masła i sól)</p><p>2 pomidory </p><p>80 g zielonego groszku</p><p>100 g kukurydzy z puszki</p><p>2 szczypiorki</p><p>kilka łyżek lepszego oleju</p><p>3 jajka</p><p>sól i pieprz</p><p>po 4 łyżki ryżowego wina i sosu sojowego </p><p></p><p>1. Ryż zalewamy wodą z solą i odrobiną masła. Gotujemy. Przykrywamy pokrywką i wyłączamy palnik. Po 15 minutach skrobiemy ryż widelcem. W razie potrzeby włączamy prąd na 30 sekund. Ryż chłodzimy ( najlepiej przez całą noc)</p><p>2. Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w kawałki. Jeżeli mamy mrożony groszek to przelewamy go gorącą wodą.</p><p>Kukurydzę odsączamy z zalewy, a szczypior tniemy na 1/2 cm kawałki.</p><p>3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na średnio gorący olej dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz ryżowe wino i sos sojowy. solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy następne 3 minuty.</p><p>4. Jajka rozbełtujemy w szklance. W woku ryż z warzywami przesuwamy wyżej. Na wolną przestrzeń wlewamy 2 łyżki olej lub masło, dodajemy jajka i powoli ścinamy je, w między czasie mieszając z ryżem.</p><p>5. Na koniec dodajemy pomidory i szczypior, w razie potrzeby jeszcze solimy.Mieszamy i wykładamy na talerz lub miseczki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1522471, member: 140"] [SIZE=14][B]Smażony ryż z jajkiem[/B][/SIZE] [ATTACH=full]88951[/ATTACH] Potrawa stara, jak stare są Chiny. Gotowana raczej przez biedniejszą część narodu. Do prawidłowego wykonania potrawy potrzebny jest wok. 150 g suchego ryżu ( + 300 g wody + odrobina masła i sól) 2 pomidory 80 g zielonego groszku 100 g kukurydzy z puszki 2 szczypiorki kilka łyżek lepszego oleju 3 jajka sól i pieprz po 4 łyżki ryżowego wina i sosu sojowego 1. Ryż zalewamy wodą z solą i odrobiną masła. Gotujemy. Przykrywamy pokrywką i wyłączamy palnik. Po 15 minutach skrobiemy ryż widelcem. W razie potrzeby włączamy prąd na 30 sekund. Ryż chłodzimy ( najlepiej przez całą noc) 2. Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w kawałki. Jeżeli mamy mrożony groszek to przelewamy go gorącą wodą. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a szczypior tniemy na 1/2 cm kawałki. 3. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na średnio gorący olej dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 3 minuty. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz ryżowe wino i sos sojowy. solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy następne 3 minuty. 4. Jajka rozbełtujemy w szklance. W woku ryż z warzywami przesuwamy wyżej. Na wolną przestrzeń wlewamy 2 łyżki olej lub masło, dodajemy jajka i powoli ścinamy je, w między czasie mieszając z ryżem. 5. Na koniec dodajemy pomidory i szczypior, w razie potrzeby jeszcze solimy.Mieszamy i wykładamy na talerz lub miseczki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Smażony ryż z jajkiem*
Top
Bottom