Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gracha" data-source="post: 1745375" data-attributes="member: 1585"><p>Przepis z <a href="https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/" target="_blank">https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/</a></p><p></p><p>Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką</p><p> </p><p>na 2-3 porcje</p><p> </p><p> Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego</li> <li data-xf-list-type="ul">1 cebula</li> <li data-xf-list-type="ul">kilka pieczarek</li> <li data-xf-list-type="ul">1 cukinia</li> <li data-xf-list-type="ul">1 marchewka</li> <li data-xf-list-type="ul">szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku</li> <li data-xf-list-type="ul">½ łyżki startego imbiru</li> <li data-xf-list-type="ul">1 ząbek czosnku</li> <li data-xf-list-type="ul">3 łyżki sosu sojowego</li> <li data-xf-list-type="ul">kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania</li> <li data-xf-list-type="ul">opcjonalnie: 1-2 jajka</li> </ul><p></p><p>Przygotowanie</p><p> </p><p>Ryż ugotować. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej.</p><ol> <li data-xf-list-type="ol">Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki.</li> <li data-xf-list-type="ol">W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później.</li> <li data-xf-list-type="ol">Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać.</li> <li data-xf-list-type="ol">Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką.</li> <li data-xf-list-type="ol">Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej.</li> </ol><p>Ja cukinię i marchewkę potraktowałam spiralizerem. Jajek nie dawałam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gracha, post: 1745375, member: 1585"] Przepis z [URL]https://zielonysrodek.pl/smazony-ryz-przepis/[/URL] Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką na 2-3 porcje Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) [LIST] [*]¾ szklanki ryżu (150g) ok. 2 szklanki ugotowanego [*]1 cebula [*]kilka pieczarek [*]1 cukinia [*]1 marchewka [*]szklanka pokrojonego jarmużu lub szpinaku [*]½ łyżki startego imbiru [*]1 ząbek czosnku [*]3 łyżki sosu sojowego [*]kolendra, nerkowce i opcjonalnie awokado lub zielona cebulka do podania [*]opcjonalnie: 1-2 jajka [/LIST] Przygotowanie Ryż ugotować. W miarę możliwości ostudzić, ale z ciepłym tez da radę, choć najlepiej przygotować go dzień wcześniej. [LIST=1] [*]Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zrobić z niej wstążki przy pomocy obieraczki. Cukinię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. [*]W głębokiej patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i dodać pieczarki. Na dość dużym ogniu trochę je przypiec, dodać cebulę i smażyć, aż zacznie mięknąć, dodać imbir, posiekany czosnek i cukinię. Po chwili dodać marchewkę i jarmuż i smażyć jeszcze chwilę. Jeśli używacie szpinak, dodać go trochę później. [*]Gdy warzywa są praktycznie gotowe, dodać łyżkę masła i ryż. Chwilę smażyć ciągle mieszając, dodać sos sojowy wymieszany z 3 łyżkami wody i dobrze wymieszać. [*]Podawać z pokrojonymi nerkowcami, kolendrą, opcjonalnie awokado i zieloną cebulką. [*]Jeśli chcecie dodać jajko: gdy warzywa są gotowe, przesunąć je na bok patelni, wbić jajko(a) i zrobić jajecznicę. Dalej postępować jak powyżej. [/LIST] Ja cukinię i marchewkę potraktowałam spiralizerem. Jajek nie dawałam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
Top
Bottom