Śmietankowo-malinowa galaretka

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska. Ciasta i desery" E. Aszkiewicz. Przygotowuje się ją szybko.

na masę śmietankową:

1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
sok z cytryny lub płynny miód (ja dałam 1 łyżeczkę miodu)
(+ przepis przewiduje dodaje łyżeczki skórki cytrynowej, ale ja ją pominęłam)

na masę malinową:

1 szklanka śmietany kremówki
1 czubata szklanka malin
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnego mleka
3 łyżeczki żelatyny

Na początek przyrządzamy masę śmietankową. Żelatynę mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy ją dokładnie z żelatyną (oraz skórką cytrynową jeśli ktoś ją chce) i doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny (u mnie miód). Połowę otrzymanej masy wlewamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki, drugą połowę odstawiamy w temperaturze pokojowej.

Maliny przecieramy przez sitko, aby nie było pestek. Żelatynę na masę malinową mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. W drugim garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy maliny. Połowę otrzymanej masy malinowej wylewamy na ściętą masę śmietankową, drugą połowę zostawiamy w temp. pokojowej.

Gdy masa malinowa będzie ścięta wykładamy na nią pozostałą część masy śmietankowej, a na to pozostałą masę malinową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia się. W celu wyjęcia z foremki zanurzamy delikatnie dno i boki formy w ciepłej wodzie.

IMG_4985.JPG

Załączniki

• IMG_4985.JPG
    IMG_4985.JPG
    253.2 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy