Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Śmietankowo-malinowa galaretka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1170490" data-attributes="member: 2755"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Kuchnia polska. Ciasta i desery&quot; E. Aszkiewicz. Przygotowuje się ją szybko. </p><p></p><p>na masę śmietankową:</p><p></p><p>1 szklanka śmietany kremówki</p><p>2 łyżeczki zimnego mleka</p><p>2 łyżeczki żelatyny</p><p>2 łyżeczki cukru pudru</p><p>sok z cytryny lub płynny miód (ja dałam 1 łyżeczkę miodu)</p><p>(+ przepis przewiduje dodaje łyżeczki skórki cytrynowej, ale ja ją pominęłam)</p><p></p><p>na masę malinową:</p><p></p><p>1 szklanka śmietany kremówki</p><p>1 czubata szklanka malin</p><p>2 łyżki cukru pudru</p><p>3 łyżki zimnego mleka</p><p>3 łyżeczki żelatyny</p><p></p><p>Na początek przyrządzamy masę śmietankową. Żelatynę mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy ją dokładnie z żelatyną (oraz skórką cytrynową jeśli ktoś ją chce) i doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny (u mnie miód). Połowę otrzymanej masy wlewamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki, drugą połowę odstawiamy w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>Maliny przecieramy przez sitko, aby nie było pestek. Żelatynę na masę malinową mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. W drugim garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy maliny. Połowę otrzymanej masy malinowej wylewamy na ściętą masę śmietankową, drugą połowę zostawiamy w temp. pokojowej.</p><p></p><p>Gdy masa malinowa będzie ścięta wykładamy na nią pozostałą część masy śmietankowej, a na to pozostałą masę malinową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia się. W celu wyjęcia z foremki zanurzamy delikatnie dno i boki formy w ciepłej wodzie.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66579[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1170490, member: 2755"] Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska. Ciasta i desery" E. Aszkiewicz. Przygotowuje się ją szybko. na masę śmietankową: 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki zimnego mleka 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sok z cytryny lub płynny miód (ja dałam 1 łyżeczkę miodu) (+ przepis przewiduje dodaje łyżeczki skórki cytrynowej, ale ja ją pominęłam) na masę malinową: 1 szklanka śmietany kremówki 1 czubata szklanka malin 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnego mleka 3 łyżeczki żelatyny Na początek przyrządzamy masę śmietankową. Żelatynę mieszamy z zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do małego garnka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka będzie gorąca zdejmujemy garnek z ognia, mieszamy ją dokładnie z żelatyną (oraz skórką cytrynową jeśli ktoś ją chce) i doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny (u mnie miód). Połowę otrzymanej masy wlewamy na dno foremki i wstawiamy do lodówki, drugą połowę odstawiamy w temperaturze pokojowej. Maliny przecieramy przez sitko, aby nie było pestek. Żelatynę na masę malinową mieszamy z mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. W drugim garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy będzie gorąca zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żelatynę. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy maliny. Połowę otrzymanej masy malinowej wylewamy na ściętą masę śmietankową, drugą połowę zostawiamy w temp. pokojowej. Gdy masa malinowa będzie ścięta wykładamy na nią pozostałą część masy śmietankowej, a na to pozostałą masę malinową. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia się. W celu wyjęcia z foremki zanurzamy delikatnie dno i boki formy w ciepłej wodzie. [ATTACH=full]66579[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Śmietankowo-malinowa galaretka
Top
Bottom