- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)
2 gruszki
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je w kostkę, usuwając gniazda
nasienne. W niewielkim rondelku gotujemy krótko gruszki wraz z wodą, cukrem i cynamonem, tak, by się nie rozpadły. Zagęszczamy gruszki 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, chwilę razem gotujemy, aż zgęstnieją.
Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy z gruszkami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: