- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

dla 2 osób:
200 g ryżu
2 łyżki cukru
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany (używam 12%)
na konfiturę śliwkową:
1/2 kg śliwek
100 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 goździk
100 g cukru (lub do smaku)
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie przygotowujemy konfiturę śliwkową: śliwki umyć, pokroić na pół, pestki usunąć. Przełożyć śliwki do rondla, dodać cukier, wodę, sok z cytryny, cynamon i goździk. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż woda odparuje a śliwki zamienią się w gęstą konfiturę.
Ugotowany, gorący ryż mieszamy z cukrem i śmietaną. Podajemy ze śliwkami.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: