- Sie 22, 2006
- 974
- 0
- 0
Porcja na tortownicę o średnicy 23-24cm:
* 1 szklanka mleka,
* 80g cukru (około 1/2 szklanki),
* 2 lub 3 galaretki różnokolorowe,
* 0,5 l śmietany np. 18%, (jak zabraknie nam śmietany to możemy użyć jogurtu, ale wtedy to już chyba będzie jogurtowiec
)
* 2 pełne łyżki żelatyny
* około 0,5 szklanki wody/mleka.
ewentualnie biszkopty, owoce do przybrania, dodatkowa galaretka..etc
1. Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia.
2. W tym czasie jak tężeją galaretki przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.
3. Wlewamy pół szklanki zimnej wody/zimnego mleka do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści (jednak nie należy doprowadzic do wrzenia).
4. Śmietanę łączymy z przestudzonym mlekiem, dalej ubijając energicznie otrzymaną masę, ciurkiem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę.
5. Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane galaretki wrzucamy do tortownicy i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki do stężenia (na godzinę lub dwie).
Na zdjęciach śmietanowiec w wersji torcikowej z truskawkami i biszkoptami (zrobiony z 1/2 porcji w tortownicy o średnicy 18cm).
* 1 szklanka mleka,
* 80g cukru (około 1/2 szklanki),
* 2 lub 3 galaretki różnokolorowe,
* 0,5 l śmietany np. 18%, (jak zabraknie nam śmietany to możemy użyć jogurtu, ale wtedy to już chyba będzie jogurtowiec

* 2 pełne łyżki żelatyny
* około 0,5 szklanki wody/mleka.
ewentualnie biszkopty, owoce do przybrania, dodatkowa galaretka..etc
1. Galaretki rozpuszczamy w około 1-1,5 szklanki wody, gdy wystygną przelewamy do głębokich talerzy i odstawiamy do stężenia.
2. W tym czasie jak tężeją galaretki przygotowujemy część śmietanową, gotujemy mleko z cukrem. Gdy się zagotuje odstawiamy do przestudzenia.
3. Wlewamy pół szklanki zimnej wody/zimnego mleka do małego rondelka i wsypujemy żelatynę, podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do momentu gdy żelatyna zupełnie się rozpuści (jednak nie należy doprowadzic do wrzenia).
4. Śmietanę łączymy z przestudzonym mlekiem, dalej ubijając energicznie otrzymaną masę, ciurkiem wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę.
5. Gdy galaretki stężeją ostrożnie wyjmujemy je z talerzy i kroimy w kostkę. Tak przygotowane galaretki wrzucamy do tortownicy i zalewamy masą śmietanową. Odstawiamy do lodówki do stężenia (na godzinę lub dwie).

Na zdjęciach śmietanowiec w wersji torcikowej z truskawkami i biszkoptami (zrobiony z 1/2 porcji w tortownicy o średnicy 18cm).

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: