Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Smorodinówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 119838" data-attributes="member: 49"><p><strong>Smorodinówka </strong></p><p></p><p>Wczesną wiosną należy przygotować wódkę zwaną listówką - nazwa pochodzi od młodych listków i gałązek czarnej porzeczki. Muszą one przegryźć się w słoju z wódką przez tydzień, na słońcu, szczelnie zamknięte. Potem należy je przestawić w cień na trzy tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć, nalewkę przechować do jesieni. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Liście można zasypać cukrem i odstawić, dodadzą aromatu słodkiej wersji nalewki. </p><p></p><p>Jesienią oczyścić owoce czarnej porzeczki, umyć i osuszyć na sicie, a następnie wsypać do słoja. Kilogram owoców zalać litrem spirytusu oraz litrem wiosennej listówki. Po sześciu tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Ta królowa nalewek z każdą chwilą przechowywania staje się smaczniejsza. </p><p></p><p>Podobnie jak przy innych nalewkach na owocach, można sporządzić wersję słodką, mieszając ją ze słodką listówką lub zasypując cukrem owoce po zlaniu wódki wytrawnej. Można również dodać odrobinę kwasku cytrynowego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 119838, member: 49"] [B]Smorodinówka [/B] Wczesną wiosną należy przygotować wódkę zwaną listówką - nazwa pochodzi od młodych listków i gałązek czarnej porzeczki. Muszą one przegryźć się w słoju z wódką przez tydzień, na słońcu, szczelnie zamknięte. Potem należy je przestawić w cień na trzy tygodnie. Przecedzić, liście odcisnąć, nalewkę przechować do jesieni. Można dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Liście można zasypać cukrem i odstawić, dodadzą aromatu słodkiej wersji nalewki. Jesienią oczyścić owoce czarnej porzeczki, umyć i osuszyć na sicie, a następnie wsypać do słoja. Kilogram owoców zalać litrem spirytusu oraz litrem wiosennej listówki. Po sześciu tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, szczelnie je zamykając. Ta królowa nalewek z każdą chwilą przechowywania staje się smaczniejsza. Podobnie jak przy innych nalewkach na owocach, można sporządzić wersję słodką, mieszając ją ze słodką listówką lub zasypując cukrem owoce po zlaniu wódki wytrawnej. Można również dodać odrobinę kwasku cytrynowego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Smorodinówka*
Top
Bottom