Smorrebrod med ost og tun

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z okazji Tygodnia Skandynawskiego przygotowałam Smorrebrod, czyli po naszemu... kanapkę ( o ile to mniej romantycznie brzmi!) Tak czy inaczej, Smorrebrod stanowi kwintesencję duńskości, większość restauracji ma przeróżne wersje Smorrebrod w swych jadłospisach, są także restauracje serwujące wyłącznie Smorrebrod w dziesiątkach odmian.
Tutaj przedstawiam wersję z twarożkiem i tuńczykiem. Idealne uzupełnianie się smaków.
Przepis pochodzi z książki: " Toutes les saveurs - Cuisine Danoise." Editorial Escudo de Oro, S.A.

DSC_0531.JPG

1 opakowanie sekra twarożkowego ( u mnie Pilos 250 g) lub twarożku 3 krotnie mielkonego
cebula
tuńczyk z puszki
ogórek
3-4 rzodkiewki
sól
pieprz
ostra papryka

Do twarożku dodać drobno posiekaną cebulę (lub dymkę wraz ze szczypiorem) oraz posiekane rzodkiewki. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać.
Pieczywo lekko posmarować masłem, na pieczywie układać plastry świeżego ogórka, na to twarożek, na wierzchu tuńczyk z puszki.
Posypać delikatnie ostrą papryką.

(Przepis zaleca także dodanie posiekanych czarnych oliwek, z których ja zrezygnowałam)

Naturalnie, zamiast układać warstwowo, można wszystkie składniki wymieszać, tworząc jednolitą, smaczną pastę kanapkowa. Wystarczy do twarożku dodać posiekany ogórek i tuńczyka.

Załączniki

• DSC_0531.JPG
    DSC_0531.JPG
    100.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy