SNIKERS

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ja robię innego snikersa niż jest na forum, przepis co prawda nie jest mój (dostałam go od siostry, a ona chyba z jakiegoś forum), ale jest pyszny:

Ciasto:
• 60 dkg mąki
• 3/4 szklanki cukru
• 2 jajka
• 20 dkg margaryny Kasi
• 3 łyżki mleka
• 3 łyżki miodu
• 2 łyzeczki sody oczyszczonej
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

• 1/2 kostki margaryny Kasi
• 4 łyżki cukru
• 2 łyzki miodu
• 20 dkg posiekanych orzechów włoskich

Krem 1:

• 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Krem 2:

• 1 puszka skondensowanego mleka słodkiego

Składniki na ciasto połączyć, ja mleko, sodę i miód troszkę podgrzewam i dodaję do pozostałych składników. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na blaszce 35-25 cm. Polewa orzechowa: wszystko do garnka, podgrzewać około 10 minut, gorącą polewę wyłożyć na jeden placek i upiec z pozotałymi, ja piekę dwa placki jednocześnie w termoobiegu. Placki pieką się naprawdę szybko: około 10-15 minut. Budyń należy zrobić zużywając o 1/3 mleka mniej niż w przepisie.
Gorący budyń wyłożyć na jeden placek, przykryć go drugim, na to karmel (ja daje gotową masę, tylko ją podgrzewam, aby byłą bardziej smarowna), a na to placek z orzechami. Ciasto zawsze znika szybciutko, jest naprawdę pyszne.

Załączniki

• magda_456.jpg
    magda_456.jpg
    242.2 KB · Wyświetleń: 0

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Aha nie napisałam, aby placki upiec wcześniej, muszą dobrze wystygnąć, ja piekę dzień wczesniej, na drugi dzień przekładam, a ciasto dobre nawet kilka dni, pod warunkiem, że jeszcze coś zostanie.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
duende @ 28 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850339prezentuje się wspaniale.
Czy dobrze zrozumiałam, że pieczesz najpierw jednocześnie dwie blaszki, jedna z masą a druga z orzechami a potem osobno trzecia już bez niczego?
Chyba nie tak. Ja z przepisu zrozumiałam, że tylko jeden placek piecze się z orzechami, pozostałe dwa bez niczego. A masy wykłada się już na placki upieczone. Czy się mylę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
W przepisie jest podane, że polewa jest na jeden placek, a mi chodziło o to, że po prostu piekę dwa placki jednocześnie, a które dwa to będą to już nie ma znaczenia, równie dobrze można piec każdy placek po kolei.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Jaxja wszystko dobrze zrozumiałaś, jeden jest upieczony z orzechami,a a na pozostałe jest masa, na jeden budyń, a na drugi karmel.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Jeszcze raz dla ścisłości: jeden placek pieczesz z polewą orzechową, a dwa bez niczego. Gdy placki ostygną- na jeden dajesz budyń, przykrywasz drugim, na to karmel, a na wierzch placek z orzechami. Mam nadzieję, że wszystko jest już jasne, to naprwdę łatwe ciasto.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zuniu, moje pytanie wynikało stąd, że wyżej Duende zadała poniższe pytanie, a z Twojej odpowiedzi mogła wywnioskować, że tak własnie się to ciasto robi. A teraz już jest wszystko jasne.

duende @ 28 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=850339prezentuje się wspaniale.
Czy dobrze zrozumiałam, że pieczesz najpierw jednocześnie dwie blaszki, jedna z masą a druga z orzechami a potem osobno trzecia już bez niczego?

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
Ale wolałam napisać jeszcze raz, aby później ktoś nie miał pretensji, że mu coś nie wyszło, a w tym cieście to chyba wszystko musi wyjsć, nie ma innej opcji.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wszystko teraz jest jasne
icon_smile.gif

Slinka mi cieknie na tego snikersa, walczę ze sobą ale może dzisiaj upiekę, jutro przełożę masami skubnę odrobinę i zostawię dzieciom a sama wyjadę z miasta żeby mnie nie kusiło
icon_smile.gif

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
zrobiłam- ładnie wygląda, pysznie smakuje i wbrew pozorom wcale nie jest aż tak słodki, jak przypuszczałam choć nie ukrywam, że wprowadziłam pewne dietowe modyfikacje.

Bardzo dziękuję za przepis bo placki są idealne.

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
No to bardzo się cieszę, że smakuje. Nie jest zbyt słodki przez te placki miodowe, które tu idealnie pasują.

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
Upiekłam. Dla mnie jest bardzo słodki, chociaż wszędzie redukowałam ilość cukru, a budynie (sztuk 2, bo lubię) ugotowałam bezcukrowe. Na drugi dzień ciasto było mniej słodkie.
Ogólnie: ciasto smaczne i dość efektowne z racji orzechów z miodem na górze. Ładnie się prezentuje.

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
u mnie dziś snikers według innego przepisu :

Ciasto:
0,5kg mąki
2jajka
2 płaskie łyżeczki sody
20dag margaryny
1szklanka cukru
2 łyżki miodu

Masa (w oryginale budyniowa,u mnie mała modyfikacja-masa mleczna) :

0,5 szklanki mleka
2szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
350g masła
cukier waniliowy

Karmel na wierzch:
20dag posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
10dag masła
5dag cukru
2łyżeczki miodu

Załączniki

• Zdj_cie011.jpg
    Zdj_cie011.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie004.jpg
    Zdj_cie004.jpg
    62.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy