Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Soczewica z fasola w sosie smietanowo-maslanym - Dal makhni*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AgusiaH" data-source="post: 122689" data-attributes="member: 80"><p>Rozgrzewajace danie z indyjskiego Pundzabu. Doskonale z ryzem lub jakims orientalnym chlebkiem. </p><p></p><p>3 zabki czosnku</p><p>1 lyzeczka calych straczkow zielonego kardamonu</p><p>1 lyzeczka calych gozdzikow</p><p>1 mala laska cynamonu</p><p>2 lyzeczki nasion kuminu</p><p>150g czarnej soczewicy (urad dal), mozna zastapic inna byle nie pomaranczowa</p><p>50g suchej czerwonej fasoli, namoczonej na 8-12 godz przed gotowaniem</p><p>250 ml slodkiej plynnej smietany</p><p>150g masla lub 3 lyzki oleju</p><p>1/2 lyzeczki chili w proszku</p><p>sol i pieprz do smaku</p><p>natka kolendry do przybrania</p><p></p><p>Jesli mamy soczewice indyjska urad dal moczymy ja ok. godz przed gotowaniem. Inne gatunki wystarczy przeplukac woda.</p><p>W mozdzierzu grubo rozkruszyc czosnek, kardamon, gozdziki i cynamon (mozna go polamac na kilka kawalkow). Wlozyc wszystko w gaze i dokladnie zwiazac. Gaze wkladamy go garnka z woda i fasola. Gotujemy 15-35 min i nastepnie dodajemy soczewice. Gotujemy razem do miekkosci. Jesli potrzeba dolewamy wody. Poczatkowy czas gotowania samej fasoli zalezy od gatunku soczewicy - jesli bedzie to urad dal bedzie musiala sie dosc dlugo gotowac razem z fasola, inne gatunki wymagaja mniej czasu, wiec mozna je wrzucic do fasoli pozniej. Sumaryczny czas gotowania obu rodzajow ziarenek to ok. 1 godz. </p><p></p><p>Gdy ziarenka beda miekkie usuwamy gaze z przyprawami, dodajemy smietane, maslo i chili i podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy natka kolendry.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AgusiaH, post: 122689, member: 80"] Rozgrzewajace danie z indyjskiego Pundzabu. Doskonale z ryzem lub jakims orientalnym chlebkiem. 3 zabki czosnku 1 lyzeczka calych straczkow zielonego kardamonu 1 lyzeczka calych gozdzikow 1 mala laska cynamonu 2 lyzeczki nasion kuminu 150g czarnej soczewicy (urad dal), mozna zastapic inna byle nie pomaranczowa 50g suchej czerwonej fasoli, namoczonej na 8-12 godz przed gotowaniem 250 ml slodkiej plynnej smietany 150g masla lub 3 lyzki oleju 1/2 lyzeczki chili w proszku sol i pieprz do smaku natka kolendry do przybrania Jesli mamy soczewice indyjska urad dal moczymy ja ok. godz przed gotowaniem. Inne gatunki wystarczy przeplukac woda. W mozdzierzu grubo rozkruszyc czosnek, kardamon, gozdziki i cynamon (mozna go polamac na kilka kawalkow). Wlozyc wszystko w gaze i dokladnie zwiazac. Gaze wkladamy go garnka z woda i fasola. Gotujemy 15-35 min i nastepnie dodajemy soczewice. Gotujemy razem do miekkosci. Jesli potrzeba dolewamy wody. Poczatkowy czas gotowania samej fasoli zalezy od gatunku soczewicy - jesli bedzie to urad dal bedzie musiala sie dosc dlugo gotowac razem z fasola, inne gatunki wymagaja mniej czasu, wiec mozna je wrzucic do fasoli pozniej. Sumaryczny czas gotowania obu rodzajow ziarenek to ok. 1 godz. Gdy ziarenka beda miekkie usuwamy gaze z przyprawami, dodajemy smietane, maslo i chili i podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Doprawiamy sola i pieprzem, posypujemy natka kolendry. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Soczewica z fasola w sosie smietanowo-maslanym - Dal makhni*
Top
Bottom