Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Soczewica z glazurowaną papryką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 884373" data-attributes="member: 1443"><p>Tak kombinuję, żeby w jakiś atrakcyjny sposób przemycić chłopu strączki, bo on zawsze jest na nie, eksperyment wyszedł udany, więc wpisuję dla własnej dziurawej pamięci.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>0,5 szklanki zielonej soczewicy</p><p>1 duża cebula</p><p>1 średnia papryka, najlepiej żółta</p><p>1 łyżka miodu (u mnie gryczany)</p><p>2 łyżki octu balsamicznego</p><p>2 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>duża garść siekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>pieprz</p><p></p><p>Soczewicę przepłukać, osączyć i zalać w garnku 1 szklanką wody, wsypać 0,5 łyżeczki soli, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 30 minut, aż cała woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. W tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić, a następnie pociąć w poprzek na cienkie paseczki, wymieszać miód, ocet, koncentrat, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pozostałe 0,5 łyżeczki soli. Gdy soczewica jest już ugotowana mocno rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć cały czas mieszając ok. 5 minut aż warzywa trochę zmiękną, ale nadal będą jędrne, wlać mieszaninę octowo - miodową i wymieszać, dodać soczewicę, posiekaną natkę, wymieszać, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem, od razu podawać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 884373, member: 1443"] Tak kombinuję, żeby w jakiś atrakcyjny sposób przemycić chłopu strączki, bo on zawsze jest na nie, eksperyment wyszedł udany, więc wpisuję dla własnej dziurawej pamięci. [B]Składniki:[/B] 0,5 szklanki zielonej soczewicy 1 duża cebula 1 średnia papryka, najlepiej żółta 1 łyżka miodu (u mnie gryczany) 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku duża garść siekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli pieprz Soczewicę przepłukać, osączyć i zalać w garnku 1 szklanką wody, wsypać 0,5 łyżeczki soli, zagotować i gotować na małym ogniu ok. 30 minut, aż cała woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. W tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka, paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić, a następnie pociąć w poprzek na cienkie paseczki, wymieszać miód, ocet, koncentrat, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pozostałe 0,5 łyżeczki soli. Gdy soczewica jest już ugotowana mocno rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć cały czas mieszając ok. 5 minut aż warzywa trochę zmiękną, ale nadal będą jędrne, wlać mieszaninę octowo - miodową i wymieszać, dodać soczewicę, posiekaną natkę, wymieszać, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem, od razu podawać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Soczewica z glazurowaną papryką
Top
Bottom