- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wczoraj zostalam zainspirowana do zrobienia tego dania. Mimo, ze generalnie soczewica jest pyszna sama w sobie to tym razem dodatek gremolaty pietruszkowo-mietowej sprawil, ze zimowy obiad nabral swiezego, wiosenno-letniego akcentu.
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebula, posiekana drobno
1 spora lodyga selera naciowego, w cienkie plasterki
1 marchewka, w kostke
2 cebulki wiosenne, posiekane
200g soczewicy Puy
1 galazka tymianku, 1 galazka pietruszki, 1 lisc laurowy (swiezy najlepiej)
ok.500ml wywaru z warzyw (drobiowy/wolowy tez jest ok)
pieprz
sok z polowy cytryny
Na oliwie, na srednim ogniu udusilam warzywa, gdy zmiekly wsypalam przeplukana soczewice, po wymieszaniu dodalam ziola, wywar z warzyw i pieprz. Calosc doprowadzilam do wrzenia, zmnieszylam ogien, garnek przykrylam pokrywka i na bardzo lekkim ogniu gotowalam az soczewica zmiekla, ale nadal trzymala ksztalt 20-30min.
W tym czasie przygotowalam gremolate:
40g pietruszki zielonej
4 lyzki lisci miety
8 duzych kaparow, bez ogonkow
3 zabki czosnku
sok z 1 cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek e.v.
Wszystkie skladniki wrzucilam do blendera i zmiksowalam na srednio rozdrobniona mase.
Tak przygotowana gremolate dodalam do soczewicy tuz przed podaniem. Przymieszalam jedynie i na talerz.
2 lyzki oliwy z oliwek
1 mala cebula, posiekana drobno
1 spora lodyga selera naciowego, w cienkie plasterki
1 marchewka, w kostke
2 cebulki wiosenne, posiekane
200g soczewicy Puy
1 galazka tymianku, 1 galazka pietruszki, 1 lisc laurowy (swiezy najlepiej)
ok.500ml wywaru z warzyw (drobiowy/wolowy tez jest ok)
pieprz
sok z polowy cytryny
Na oliwie, na srednim ogniu udusilam warzywa, gdy zmiekly wsypalam przeplukana soczewice, po wymieszaniu dodalam ziola, wywar z warzyw i pieprz. Calosc doprowadzilam do wrzenia, zmnieszylam ogien, garnek przykrylam pokrywka i na bardzo lekkim ogniu gotowalam az soczewica zmiekla, ale nadal trzymala ksztalt 20-30min.
W tym czasie przygotowalam gremolate:
40g pietruszki zielonej
4 lyzki lisci miety
8 duzych kaparow, bez ogonkow
3 zabki czosnku
sok z 1 cytryny
2 lyzki oliwy z oliwek e.v.
Wszystkie skladniki wrzucilam do blendera i zmiksowalam na srednio rozdrobniona mase.
Tak przygotowana gremolate dodalam do soczewicy tuz przed podaniem. Przymieszalam jedynie i na talerz.
Ostatnią edycję dokonał moderator: