Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Soczewica z gremolata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1605453" data-attributes="member: 1142"><p>Wczoraj zostalam zainspirowana do zrobienia tego dania. Mimo, ze generalnie soczewica jest pyszna sama w sobie to tym razem dodatek gremolaty pietruszkowo-mietowej sprawil, ze zimowy obiad nabral swiezego, wiosenno-letniego akcentu.</p><p></p><p><strong>2 lyzki oliwy z oliwek</strong></p><p><strong>1 mala cebula, posiekana drobno</strong></p><p><strong>1 spora lodyga selera naciowego, w cienkie plasterki</strong></p><p><strong>1 marchewka, w kostke</strong></p><p><strong>2 cebulki wiosenne, posiekane</strong></p><p><strong>200g soczewicy Puy</strong></p><p><strong>1 galazka tymianku, 1 galazka pietruszki, 1 lisc laurowy (swiezy najlepiej)</strong></p><p><strong>ok.500ml wywaru z warzyw (drobiowy/wolowy tez jest ok)</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>sok z polowy cytryny</strong></p><p><strong></strong></p><p>Na oliwie, na srednim ogniu udusilam warzywa, gdy zmiekly wsypalam przeplukana soczewice, po wymieszaniu dodalam ziola, wywar z warzyw i pieprz. Calosc doprowadzilam do wrzenia, zmnieszylam ogien, garnek przykrylam pokrywka i na bardzo lekkim ogniu gotowalam az soczewica zmiekla, ale nadal trzymala ksztalt 20-30min.</p><p></p><p>W tym czasie przygotowalam gremolate:</p><p></p><p><strong>40g pietruszki zielonej</strong></p><p><strong>4 lyzki lisci miety</strong></p><p><strong>8 duzych kaparow, bez ogonkow</strong></p><p><strong>3 zabki czosnku</strong></p><p><strong>sok z 1 cytryny</strong></p><p><strong>2 lyzki oliwy z oliwek e.v. </strong></p><p></p><p>Wszystkie skladniki wrzucilam do blendera i zmiksowalam na srednio rozdrobniona mase.</p><p></p><p>Tak przygotowana gremolate dodalam do soczewicy tuz przed podaniem. Przymieszalam jedynie i na talerz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1605453, member: 1142"] Wczoraj zostalam zainspirowana do zrobienia tego dania. Mimo, ze generalnie soczewica jest pyszna sama w sobie to tym razem dodatek gremolaty pietruszkowo-mietowej sprawil, ze zimowy obiad nabral swiezego, wiosenno-letniego akcentu. [B]2 lyzki oliwy z oliwek 1 mala cebula, posiekana drobno 1 spora lodyga selera naciowego, w cienkie plasterki 1 marchewka, w kostke 2 cebulki wiosenne, posiekane 200g soczewicy Puy 1 galazka tymianku, 1 galazka pietruszki, 1 lisc laurowy (swiezy najlepiej) ok.500ml wywaru z warzyw (drobiowy/wolowy tez jest ok) pieprz sok z polowy cytryny [/B] Na oliwie, na srednim ogniu udusilam warzywa, gdy zmiekly wsypalam przeplukana soczewice, po wymieszaniu dodalam ziola, wywar z warzyw i pieprz. Calosc doprowadzilam do wrzenia, zmnieszylam ogien, garnek przykrylam pokrywka i na bardzo lekkim ogniu gotowalam az soczewica zmiekla, ale nadal trzymala ksztalt 20-30min. W tym czasie przygotowalam gremolate: [B]40g pietruszki zielonej 4 lyzki lisci miety 8 duzych kaparow, bez ogonkow 3 zabki czosnku sok z 1 cytryny 2 lyzki oliwy z oliwek e.v. [/B] Wszystkie skladniki wrzucilam do blendera i zmiksowalam na srednio rozdrobniona mase. Tak przygotowana gremolate dodalam do soczewicy tuz przed podaniem. Przymieszalam jedynie i na talerz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Soczewica z gremolata
Top
Bottom