Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Soczewica z suszonymi pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="vana" data-source="post: 1279205" data-attributes="member: 12152"><p>Przepis z książki <em>Plenty</em> autorstwa Yotam'a Ottolenghi'ego</p><p><span style="font-size: 26px">(na 4 porcje)</span></p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 2 szkl. soczewicy brązowej (można zastąpić zieloną)</p><p>- 1 duża czerwona cebula </p><p>- 80 g gorgonzoli (lub taleggio)</p><p>- 10 suszonych pomidorów</p><p>- 2-3 łyżki octu balsamicznego</p><p>- 1 ząbek czosnku</p><p>- natka pietruszki, bazylii</p><p>- oliwa</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na której dusić cebulę pokrojoną w pióra przez 3-4 minuty na małym ogniu. Dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut. W międzyczasie w ugotować soczewicę w osolonej wodzie, co z reguły trwa około 20 minut. Kiedy soczewica będzie miękka, odcedzić ją i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Na koniec dodać czerwoną cebulę, suszone pomidory, rozdartą w palcach bazylią i pokruszoną gorgonzolą, która momentalnie rozpuści się na gotowym daniu. </p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="vana, post: 1279205, member: 12152"] Przepis z książki [I]Plenty[/I] autorstwa Yotam'a Ottolenghi'ego [SIZE=8](na 4 porcje)[/SIZE] Składniki: - 2 szkl. soczewicy brązowej (można zastąpić zieloną) - 1 duża czerwona cebula - 80 g gorgonzoli (lub taleggio) - 10 suszonych pomidorów - 2-3 łyżki octu balsamicznego - 1 ząbek czosnku - natka pietruszki, bazylii - oliwa - sól i pieprz Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na której dusić cebulę pokrojoną w pióra przez 3-4 minuty na małym ogniu. Dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut. W międzyczasie w ugotować soczewicę w osolonej wodzie, co z reguły trwa około 20 minut. Kiedy soczewica będzie miękka, odcedzić ją i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Na koniec dodać czerwoną cebulę, suszone pomidory, rozdartą w palcach bazylią i pokruszoną gorgonzolą, która momentalnie rozpuści się na gotowym daniu. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Soczewica z suszonymi pomidorami
Top
Bottom