Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Soczysta karkówka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1481789" data-attributes="member: 10341"><p>Nie jest to danie świąteczne, mimo zbliżających się świąt, ale doskonałe na rodzinny obiad, zanim te święta nadejdą. Przepis na nie znalazłam w czasopiśmie &quot;Swojskie jadło&quot; - wydanie specjalne. W mojej przepastnej bibliotece znajduję najróżniejsze rzeczy, zwłaszcza w czasie porządków. Ale do rzeczy. Przepis jest obliczony dla 4 - 6 osób, w zależności od tego, co jeszcze do tego obiadu podamy. Jest bardzo smaczne. Polecam.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>1 kg karkówki</p><p>- sól, pieprz</p><p>- mąka</p><p>- olej (ja do smażenia wzięłam pół na pół olej z masłem)</p><p>- po pół kilograma ziemniaków, marchewki i jabłek</p><p>- 3 duże cebule</p><p>- 3 łyżki musztardy</p><p>- 3 łyżki naturalnego jogurtu </p><p>- 3 ząbki czosnku</p><p>- cząber</p><p>- majeranek</p><p></p><p>Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (ja robiłam to niezbyt dokładnie, żeby zachować trochę smaku i wyglądu karkówki), następnie pokroiłam w plastry i pobiłam trochę tłuczkiem. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i mąką, potem obsmażyłam z obu stron na złoto na oleju z masłem. Obrałam ziemniaki, marchew, cebulę oraz jabłka i pokroiłam w grube plastry. Natłuściłam żaroodporną formę i ułożyłam w niej na przemian mięso, warzywa ( w tym ziemniaki) i jabłka. Musztardę wymieszałam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cząbrem i majerankiem do smaku. Polałam tym mięso i warzywa. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 st. (według przepisu przez 1 godzinę), a według mnie do miękkości mięsa, co trwało nieco dłużej. Polecam i smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1481789, member: 10341"] Nie jest to danie świąteczne, mimo zbliżających się świąt, ale doskonałe na rodzinny obiad, zanim te święta nadejdą. Przepis na nie znalazłam w czasopiśmie "Swojskie jadło" - wydanie specjalne. W mojej przepastnej bibliotece znajduję najróżniejsze rzeczy, zwłaszcza w czasie porządków. Ale do rzeczy. Przepis jest obliczony dla 4 - 6 osób, w zależności od tego, co jeszcze do tego obiadu podamy. Jest bardzo smaczne. Polecam. [B]Składniki - [/B]1 kg karkówki - sól, pieprz - mąka - olej (ja do smażenia wzięłam pół na pół olej z masłem) - po pół kilograma ziemniaków, marchewki i jabłek - 3 duże cebule - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki naturalnego jogurtu - 3 ząbki czosnku - cząber - majeranek Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (ja robiłam to niezbyt dokładnie, żeby zachować trochę smaku i wyglądu karkówki), następnie pokroiłam w plastry i pobiłam trochę tłuczkiem. Każdy plaster oprószyłam solą, pieprzem i mąką, potem obsmażyłam z obu stron na złoto na oleju z masłem. Obrałam ziemniaki, marchew, cebulę oraz jabłka i pokroiłam w grube plastry. Natłuściłam żaroodporną formę i ułożyłam w niej na przemian mięso, warzywa ( w tym ziemniaki) i jabłka. Musztardę wymieszałam z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz cząbrem i majerankiem do smaku. Polałam tym mięso i warzywa. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 st. (według przepisu przez 1 godzinę), a według mnie do miękkości mięsa, co trwało nieco dłużej. Polecam i smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Soczysta karkówka
Top
Bottom